null „Biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel látjuk el a hazai lakosságot” - Ismét megrendezték a nagy múltú Hungalimentaria konferenciát és kiállítást

„Biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel látjuk el a hazai lakosságot” - Ismét megrendezték a nagy múltú Hungalimentaria konferenciát és kiállítást

2023. április 19, szerda

Az élelmiszer-biztonság, a szabványalkotás, a körforgásos gazdálkodás, a problémák kezelésének együttes megoldása szempontjából is a vizsgálólaboratóriumok és a stratégiai gondolkodás fontosságára hívták fel a figyelmet a hazai élelmiszer-biztonság szereplői az idén 14. alkalommal a Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Eurofins Analytical Services független laboratórium által megrendezett Hungalimentaria konferencián és kiállításon.

A konferenciát az Agrárminisztériumot képviselő dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy az állandóan változó világban a laboratóriumok munkája stabil pontot jelent a szabványok kialakítása, az egyre tudatosabb fogyasztók tájékoztatására, edukálására irányuló programok vagy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer működtetése kapcsán. 

Dr. Felkai Beáta rámutatott, hogy az élelmiszer-biztonságban számos kihívással nézünk szembe, többek között a növényvédőszerek, a csomagolóanyagok, a jelölés, az élelmiszer-hamisítás elleni küzdelem, az állatvédelem, a laborfejlesztések, a logisztika, az export-import vagy az energia aktuális kérdései mind stratégiai gondolkodást és cselekvést tesznek szükségessé. A cél, hogy biztonságos, jó minőségű, lehetőleg magyar élelmiszerrel lássuk el a hazai lakosságot – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

„Míg 2012-ben a Nébih megalakulásakor a Termőföldtől az asztalig jelmondattal indultunk, a Maradék nélkül kampányunkkal most újra a termőföldre szeretnénk irányítani a figyelmet a körforgásos gazdaság jegyében, alkalmazkodva a változó folyamatokhoz – mondta el Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke. Köszöntőjében kiemelte, a laboratóriumi vizsgálatok szerepét és segítségét akár a hatósági, akár a vállalkozói szféra számára a határértékeknek történő megfelelés és a különböző döntéshozatalok során. 

„A Hungalimentaria célja, hogy az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos, és gyakorlati aspektusait, valamint az élelmiszer-jog aktuális kéréseit közel hozza az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok, a döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar szereplői számára – mondta el Dr. Zanathy László a Nébih mellett az eseményt szervező Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium ügyvezető igazgatója. 
Számos kiemelt terület, így az élelmiszerekben jelen lévő allergének, a talaj, a nemrég megjelent húspótló ételek vagy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok vizsgálata állandó kihívást és feladatot adnak az olyan független laboratóriumoknak, mint a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoport.

A konferencia és kiállítás plenáris előadásai során Dr. Baranyi József (Debreceni Egyetem) a Big Data jelentőségéra hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy ma már elkerülhetetlen a hihetetlen mennyiségű, exponenciálisan növekedő adatok intelligens elemzése. Éder Tamás (Bonafarm) elemzésében többek között rámutatott, hogy az élelmiszeripar növekedését az elmúlt években az export húzta felfelé, és javult a magyar termékek részesedése a fogyasztói kosárban, azonban az ágazat szereplői a közeljövőben számos kihívással néznek majd szembe, ezeknek csak egyike a drasztikus áremelkedés. Kovács Melinda (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) a One Health (Egy az egészség) integrált, egyesítő megközelítést ismertette, amelynek célja az emberek, állatok és egészségtudomány ökoszisztémák egészségének egységes kezelése több tudományterület együttműködésével, hiszen ma már sajnos a problémáink is globálisak. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a több, mint 30 éves szakmai múlttal rendelkező, a WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független laboratórium közös szervezésében megvalósuló 2023-as Hungalimentarián ismét a hagyományokhoz híven, két napon át, nyolcféle szekcióban csaknem 60 előadás hangzott el.

A program a lehető legváltozatosabb témákat ölelte fel: tejtermékek hamisítása, törvényi változások az ivóvíz és más élelmiszerek tekintetében, a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, a GMO-k, mikotoxinok vizsgálata, alternatív fehérjeforrások, tiltott hatóanyagok fogyasztószerekben és a potencianövelőkben, növényi eredetű, mérgező anyagok az élelmiszerekben, a hatósági ellenőrzés fontossága, a mintavétel szerepe, a probiotikumok definíciója, a karbonlábnyom-elemzés az élelmiszer-ellátási lánc mentén, digitális azonosítás a csomagolás élethosszon át tartó nyomkövetéséért, az élelmiszerláncban felhasznált fertőtlenítőszerek ellenőrzésének módszerei. A látogatók előadásokat hallhattak a közétkeztetési és a táplálkozás-egészségügyről is.


 


Képek az eseményről


Friss hírek

2024. július 16, kedd

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih a nyári szezonális ellenőrzésen

Adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket is tartottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a nyári őstermelői célellenőrzés során. A kéthetes vizsgálatsorozat alkalmával Budapesten és hat vidéki településen 32 őstermelőt ellenőriztek, több esetben felkeresve közvetlenül a termőhelyet. Összesen 10 eljárás indult. A szakemberek nem saját termesztésből származó, valamint a nyilvántartásba nem bejelentett terméket forgalmazó őstermelőkkel szemben is intézkedtek.

Tovább >

2024. július 11, csütörtök

Jól szerepeltek a Futball EB szurkolói zónás vendéglátói a nyári szezonális ellenőrzésen

A Futball EB első két hetében 133 vendéglátó egységet és több mint 500 alkoholos italt ellenőriztek a szurkolói rendezvényeken az élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek. Az ellenőrzések döntő többsége pozitív eredménnyel zárult. A hatóságok mindössze 6 esetben indítottak eljárást és 255 000 Ft bírságot szabtak ki, a vizsgált alkoholos italok közül pedig csupán 10 liter lejárt minőségmegőrzési idejű, hibás borászati terméket vontak ki a forgalomból.

Tovább >