null Az aflatoxin szennyezés megelőzéséről állított össze kistermelői tájékoztatót a Nébih

Az aflatoxin szennyezés megelőzéséről állított össze kistermelői tájékoztatót a Nébih

2022. december 20, kedd

A Nébih összegyűjtötte a kistermelők számára azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével hatékonyan csökkenthetik tejtermékeikben az aflatoxin szennyezés kockázatát.

Az idei forró, aszályos nyár miatt megnőtt a veszélye a penészgombák által termelt gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, így az élelmiszerekben is. A helyzet a tejtermelő ágazat minden szereplőjétől megköveteli, hogy kiegészítő intézkedéseket tegyenek termékeik szennyezettségének megelőzéséért. Speciális helyzetben vannak a hagyományos technológiával, kisebb mennyiségben, magas minőségű termékeket előállító kistermelők. A Nébih összegyűjtötte számukra, hogy mire figyeljenek a tej- és tejtermékek mikotoxin szennyezés okozta kockázatának csökkentése érdekében: https://portal.nebih.gov.hu/-/hogyan-csokkentheto-a-nikotoxin-szennyezes-kockazata-a-tej-es-tejtermekekben


Friss hírek

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >

2024. november 14, csütörtök

Somogy vármegyét is elérte a madárinfluenza

Ezúttal Somogy vármegyében mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Emellett a fertőzéssel már érintett Jász-Nagykun-Szolnok vármegye újabb területén is azonosították a betegséget. Az érintett állományok felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van.

Tovább >