null Az aflatoxin szennyezés megelőzéséről állított össze kistermelői tájékoztatót a Nébih

Az aflatoxin szennyezés megelőzéséről állított össze kistermelői tájékoztatót a Nébih

2022. december 20, kedd

A Nébih összegyűjtötte a kistermelők számára azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével hatékonyan csökkenthetik tejtermékeikben az aflatoxin szennyezés kockázatát.

Az idei forró, aszályos nyár miatt megnőtt a veszélye a penészgombák által termelt gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, így az élelmiszerekben is. A helyzet a tejtermelő ágazat minden szereplőjétől megköveteli, hogy kiegészítő intézkedéseket tegyenek termékeik szennyezettségének megelőzéséért. Speciális helyzetben vannak a hagyományos technológiával, kisebb mennyiségben, magas minőségű termékeket előállító kistermelők. A Nébih összegyűjtötte számukra, hogy mire figyeljenek a tej- és tejtermékek mikotoxin szennyezés okozta kockázatának csökkentése érdekében: https://portal.nebih.gov.hu/-/hogyan-csokkentheto-a-nikotoxin-szennyezes-kockazata-a-tej-es-tejtermekekben


Friss hírek

2025. május 16, péntek

„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih

Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja, hogy a fiatalok kreativitásán keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A hivatal június 1-ig még várja az alkotásokat. A „Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” pályázat legkiemelkedőbb alkotásai mesekönyvgyűjteményben is helyet kapnak.

Tovább >

2025. május 15, csütörtök

Digitális tér, globális döntések – sikerrel zárult a Codex CCMAS 44. ülése

2025. május 5-14. között virtuális formában rendezte meg szakmai ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A CCMAS44 ülésen számos jelentős előrelépés történt az élelmiszer-analitikai módszerek és mintavételi tervek egységesítése, aktualizálása és digitalizálása terén. Az együttműködés, átláthatóság és tudományos alapú döntéshozatal előtérbe került, több kérdés véglegesítésére pedig – különösen a quinoa és gyümölcslé módszertan – további munkacsoportok és jövőbeli ülések során kerül majd sor. A következő ülés várhatóan 2026 márciusában lesz Budapesten.

Tovább >