null Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen
2021. december 17, péntek

A madárinfluenza jelentette kiemelt veszély miatt intézkedéseket tett a Fővárosi Állat- és Növénykert a madárállomány megóvása érdekében. A vízi szárnyasokat fokozottan megfigyelik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két pelikánban kimutatta a betegség H5N1 altípusát.

A Fővárosi Állat-és Növénykert munkatársai folyamatos megfigyelés alatt tartják a madárinfluenzára fogékony állatokat. A héten a vadmadarak által is látogatott Nagytavat átmenetileg leeresztették, a külső röpdékben tartott papagájokat nem engedik ki. A vírus belső továbbterjedését eddig az állatkert sikeresen megállította.

A Nébih ismételten felhívja mind a baromfitartók, mind az egyéb vad- és díszmadártartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 


Friss hírek

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih
2022. szeptember 26, hétfő

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Tovább >

Növénykórtani bemutató Szarvason
2022. szeptember 23, péntek

Növénykórtani bemutató Szarvason

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) együttműködve a toxintermelő gombákkal szembeni rezisztencia szerepét ismertették a Nébih kutatói a Szarvasi Fajtakísérleti Állomáson szeptember 20-án.

Tovább >