null Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen

Állatkerti óvintézkedések madárinfluenza ellen
2021. december 17, péntek

A madárinfluenza jelentette kiemelt veszély miatt intézkedéseket tett a Fővárosi Állat- és Növénykert a madárállomány megóvása érdekében. A vízi szárnyasokat fokozottan megfigyelik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma két pelikánban kimutatta a betegség H5N1 altípusát.

A Fővárosi Állat-és Növénykert munkatársai folyamatos megfigyelés alatt tartják a madárinfluenzára fogékony állatokat. A héten a vadmadarak által is látogatott Nagytavat átmenetileg leeresztették, a külső röpdékben tartott papagájokat nem engedik ki. A vírus belső továbbterjedését eddig az állatkert sikeresen megállította.

A Nébih ismételten felhívja mind a baromfitartók, mind az egyéb vad- és díszmadártartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat!

A hatályos előírásokról, valamint az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 


Friss hírek

Közlemény elveszett „fehér könyvről
2022. január 28, péntek

Közlemény elveszett „fehér könyvről"

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek
2022. január 28, péntek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentő felülete. Szintén újdonság, hogy ezentúl a nagykereskedők is ezen rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Tovább >