null Alacsony az állatokban és élelmiszerekben található állatgyógyászati szermaradványok szintje

Alacsony az állatokban és élelmiszerekben található állatgyógyászati szermaradványok szintje

2024. március 7, csütörtök

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legutóbbi jelentése szerint az Európai Unióban továbbra is alacsony az állatokban és az állati eredetű élelmiszerekben található állatgyógyászati készítmények és egyéb szermaradványok szintje.

A jelentés számos anyagcsoportot vizsgál, beleértve a hormonokat, antibakteriális szereket, környezeti szennyeződéseket, tiltott anyagokat és egyéb állatgyógyászati készítményeket. Az EFSA 2022-re vonatkozó éves jelentése a tagállamok, valamint Izland és Norvégia által jelentett adatokat tartalmazza. 

2022-ben a nem megfelelő minták aránya 0,18 % volt, ami hasonló az előző 13 évhez, amikor a nem megfelelőség 0,17 % és 0,37 % között mozgott, 2021-ben ez 0,17% volt. A megcélzott minták (azaz az illegális használat felderítésére vagy a megengedett legmagasabb szintek be nem tartásának ellenőrzésére) vett minták általános meg nem felelési szintje 0,27 % volt, ami az előző négy évhez (0,24% -0,35%) hasonló, ám kismértékben magasabb, mint 2021-ben (0,24 %).
Az EFSA interaktív adattáblája segítségével bővebb információ érhető el az eredményekről.

Forrás:
https://www.efsa.europa.eu/hu/news/veterinary-drug-residues-animals-and-foods-remain-low
 


Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >