null A talaj fontosságára hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítása

A talaj fontosságára hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítása

A talaj fontosságára hívja fel a figyelmet a Mezőgazdasági Múzeum időszaki kiállítása
2015. november 25., szerda

A Talajok Nemzetközi Éve rendezvénysorozat alkalmából „Érték a talpad alatt” címmel időszaki kiállítás nyílt ma a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. Az interaktív tárlat szervezésében és kivitelezésében a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyújtott szakmai segítséget. Hiánypótló és időszerű ez az esemény, mivel Magyarországon ezzel a fontos természeti elemmel, a talajjal kapcsolatos kiállítást az elmúlt ötven évben mindössze egy alkalommal rendeztek – fogalmazott Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a kiállítás megnyitóján.

A talaj feltételesen megújuló (megújítható) természeti erőforrás. Állapotának romlása nagyon gyors lehet, míg kialakulási és regenerációs folyamatai rendkívül lassúak. 10 cm talajréteg mintegy 2000 év alatt alakul ki. A talaj tehát olyan természeti erőforrás, amelyre növekvő környezeti terhelés nehezedik, és amelyet ezért közösen kell megvédenünk.

2015-öt az ENSZ 68. Közgyűlése a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította. A rendezvénysorozat részeként november 25-től látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum „Érték a talpad alatt” című időszaki kiállítása a Vajdahunyadvárban.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy a talaj Magyarország legfőbb természeti kincse, az élelmiszerlánc első eleme, az egészséges élelmiszer-előállítás alapja. Éppen ezért a tárlat célja, hogy mindenkivel megismertesse a talaj alapvető szerepét az élelmiszerbiztonságban, a fenntartható fejlődésben és nem utolsósorban az emberi életben.

A kiállítás témái közt szerepel a talaj szerepe, fontossága, a talajt károsító, pusztító tényezők, a talajvédelem célja, a hazai talajtípusok, valamint a fenntartható talajhasználat is. Mindezt a talajjal, talajvédelemmel kapcsolatos tárgyak, műszerek, könyvek, monolitok, diorámák szemléltetik számos kiegészítő információval és képpel. A kiállítás megkülönböztetett figyelmet szentelt a fiatal generáció, a gyerekek, kisiskolások talajjal, termőfölddel kapcsolatos érdeklődésének felkeltésére, talajvédelmi ismereteinek bővítésére: őket interaktív foglalkoztató játékokkal is várja a Múzeum.

A 2016. február 28-ig látogatható tárlat iskolás csoportoknak és családoknak egyaránt kiváló programlehetőség.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza
2021. április 13., kedd

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását. A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

Tovább >

Prezentáció, videós tananyag és élő, online óra a Nébih Oktatási Programjának újdonságai között
2021. április 13., kedd

Prezentáció, videós tananyag és élő, online óra a Nébih Oktatási Programjának újdonságai között

Élő, online tanóra „szolgáltatással” és több új, óvodás és általános iskolás korosztályoknak szóló anyaggal is bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja. Az ingyenesen letölthető edukációs tartalmakkal a hivatal mindenkori célja a pedagógusok munkájának segítése és a tanórák színesítése. Újdonságként a Nébih szakemberei ezentúl két – a Fenntarthatósági Témahét tematikájába beilleszthető – témában élő, online tanórákat is vállalnak, amelyekre általános iskolai osztályok jelentkezését várják.

Tovább >