null A takarmánynövények értékesítése felhasználási módtól függetlenül felügyeleti díj köteles

A takarmánynövények értékesítése felhasználási módtól függetlenül felügyeleti díj köteles

2021. március 22, hétfő

Az elmúlt időszakban végzett ellenőrzések tapasztalatai alapján felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a takarmányozási célból termesztett növény (repce, napraforgó, kukorica stb.) értékesítése is élelmiszerlánc-felügyeleti díj köteles tevékenység. A kötelezettség az értékesítési lánc minden szakaszában fennáll, függetlenül a forgalomba hozatal céljától, vagy a termék további felhasználási módjától.

Élelmiszerlánc-felügyeleti díjat köteles fizetni az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki (amely) élelmiszer-, takarmánytermelési célból termesztett növényt, vetőmagot, növényi terméket, illetve a vonatkozó törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szaporító és ültetési anyagot forgalomba hozza.
Ennek megfelelően a takarmánytermelési célból termesztett növény (repce, napraforgó, kukorica stb.) értékesítési árbevétele is az élelmiszerlánc-felügyeleti díj alapját képező tétel. Az előírás az értékesítési lánc minden szakaszában érvényes, függetlenül a forgalomba hozatal céljától, vagy a termék további felhasználási módjától.
Kérjük ügyfeleinket, hogy a 2021-es bevallási időszaktól kezdődően bevallásukat a fentiek figyelembevételével tegyék meg.

Kapcsolódó jogszabály: 
2008. évi XLVI. törvény 47/B § (2) b) pontja  

Friss hírek

2023. szeptember 29, péntek

Illegális baromfiállományt számolt fel a hatóság

Egy Bács-Kiskun vármegyei állattartó telepen illegális állattartás gyanúja miatt tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal. Az állategészségügyi szakemberek az ismeretlen származású és egészségügyi státuszú állományt felszámolták, továbbá a hatóság járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz.

Tovább >

2023. szeptember 27, szerda

Újabb lépés a fenntarthatóság felé: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartások újabb jelentős lépést tettek a fenntarthatóság felé, ugyanis 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Tovább >