null A Szamos déli részén razziázott a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

A Szamos déli részén razziázott a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata

2016. július 6, szerda

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Szamos folyó déli részén tartott ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). Az egyik helyszínen egy jogosulatlanul kifogott 50 kg-os, 175 cm hosszú harcsát engedtek vissza a vízbe a halőrök, de engedély nélküli horgászokat és egy étteremben igazolatlan eredetű halakat is találtak.

A megengedettnél több horgászeszköz használata miatt négy emberrel szemben kellett intézkedniük a halőröknek a Szamossályi horgásztavon. Közülük három pecásnak engedélye sem volt. Az ÁHSZ másik csoportja Tunyogmatolcs térségében szintén engedély nélküli horgászokat csípett nyakon, két esetben pedig tiltott horgászmódszer, az ún. gereblyézés miatt kellett eljárniuk az ellenőröknek.

Szamosangyalos térségében egy halászt ellenőriztek a halőrök, akiről kiderült, engedély nélkül és a bevallott három helyett öt varsával halászott. A rapsic csónakjában egy 6 és egy csaknem 50 kg-os, 175 cm hosszú harcsát is találtak az ellenőrök. A szakemberek az állatokat visszaengedték a folyóba, a varsákat pedig bizonyítékként lefoglalták.

Egy csengeri étteremben is vizsgálódtak az ÁHSZ ellenőrei. Az étterem étlapján pontyot és harcsát is kínált, a konyha hűtőiben azonban halat nem találtak az ellenőrök. Előkerült viszont több mint 44 kg fagyasztott, konyhakész felcímkézetlen hal az egység külső „egyéb” raktáraiból. Az igazolatlan eredetű halakat a hatóság lefoglalta és megsemmisíttette.

A NÉBIH valamennyi jogsértő személy ellen eljárást indított. Az engedély nélkül történő horgászatért  kiszabható legkisebb bírság 35.000 Ft. Ez, mivel az elkövetők a megengedettnél több horgászeszközt használtak, legalább 10.000 Ft-tal emelkedik, emellett a szakemberek az orvhorgászokat minimum három hónapra eltiltják a horgászattól. A tiltott horgászmódszert (gereblyézés) alkalmazó pecások legalább 100.000 Ft bírságra számíthatnak, de a büntetés – a körülményektől függően – akár 500.000 Ft is lehet.  Engedély nélküli halászat esetén a bírság 50.000 Ft-tól 300.000 Ft-ig terjedhet.

Az eljárások folyamatban vannak, a büntetések pontos összegét azok lezárását követően állapítják meg az ellenőrök.

Kapcsolódó tartalmak:
A közlemény letölthető formában


07.06_szamos


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Nagy érdeklődés fogadta a fitotoxicitás témában megrendezett tordasi szakmai napot

Az elmúlt héten Tordason Fitotoxicitási vizsgálatok kapcsán tartott szakmai bemutatót a Nébih. A nagy érdeklődést kiváltó rendezvény a VP1-1.2.1-23 kódszámú felhívás által elnyert projektnek köszönhetően valósulhatott meg.

Tovább >

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >