null A méret- és a darabszám-korlátozást is megsértette a Sajón elcsípett halász

A méret- és a darabszám-korlátozást is megsértette a Sajón elcsípett halász

2019. július 9, kedd

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) egy, méreten aluli szürkeharcsákat megtartó halászt ért tetten július elején, a Sajó térségében. A kifogott, majd jogosulatlanul megtartott halakat szerencsére élő állapotban sikerült visszajuttatni a vízbe.

Július első hetében, a Sajó folyó partján vontak ellenőrzés alá egy halászati tevékenységet folytató személyt az állami halőrök. Noha az érintett rendelkezett állami halászjeggyel és területi engedéllyel, jogsértést  követett el, amikor kifogott és meg is tartott öt darab méreten aluli szürkeharcsát.

A szürkeharcsa kifogható legkisebb mérete legalább 60 cm, ezzel szemben a halász által kiemelt legkisebb hal mindössze 20 cm-es volt és a legnagyobb példány mérete sem haladta meg a 35-cm-t. A szürkeharcsa naponta kifogható darabszám-korlátozással is védett (3 db/nap), ezért a halásznak mind a méretre, mind pedig a darabszámra vonatkozó korlátozás megsértése miatt felelnie kell.

Az ügyben a Nébih közigazgatási eljárást indított. Az ellenőrök gyors és hatékony intézkedésének köszönhetően, a halakat élő állapotban sikerült visszaengedni a vízbe.

Halállományunk nemzeti kincs, melynek védelme mindannyiunk kötelessége. Kérjük, ha horgászattal, halászattal vagy halkereskedelemmel kapcsolatos szabálytalanságot észlel, jelezze azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >