null A magyar élelmiszerlánc-biztonság rendszere megfelel a kihívásoknak

A magyar élelmiszerlánc-biztonság rendszere megfelel a kihívásoknak

2015. április 7, kedd

A magyar élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszere képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek az elmúlt néhány évtizedben jelentkeztek a tudományos és gazdasági változások nyomán - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár egy szakmai tanácskozáson.

Zsigó Róbert a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonság konferenciáján elmondta, hogy az élelmiszerek és összetevőik globális kereskedelme nagy kihívást jelent az élelmiszerlánc-biztoságért felelős hatóságok számára. A tudományos és technológiai fejlődés ugyanis nem csak előnyökkel jár, de lehetőséget teremt a szaktudással való visszaélésre, az élelmiszerek hamisítására is - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy az élelmiszerekben előforduló káros baktériumok, vírusok, paraziták és kémiai összetevők több mint 200 ismert betegség kialakulásáért lehetnek felelősek, a gyomorrontástól a rákos megbetegedésekig. Zsigó Róbert felhívta a figyelmet: Magyarországon - a világtendenciához hasonlóan - a korábbinál is nagyobb figyelmet kell fordítani a társadalmi szemléletformálásra az élelmiszerbiztonság témájában. Az államnak és a gazdasági szereplőknek a tudás megosztásával és egységes információ-menedzsmenttel kell szolgálniuk a fogyasztók érdekeit. Ehhez elengedhetetlen a magyar laboratóriumi hálózat fejlesztése és az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság működési feltételeinek javítása, valamint integrációja a nagy nemzetközi ellenőrző rendszerekbe - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: szem előtt kell tartani a "gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" elvet, mert a belföldi termelő és élelmiszer-előállító tehet a legtöbbet azért, hogy a magyar termékek a világpiacon is egyet jelentsenek a minőséggel és az egészséggel. Az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentésének leghatékonyabb módja a felelős fogyasztói (vendéglátói) magatartás - húzta alá az államtitkár.

Bognár Lajos, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiáról beszélt. Elmondta: a stratégiának választ kell adnia a globalizációs kihívásokra, hogy átláthatóbb,  közérthetőbb és szakmailag is magasabb színvonalú, a kockázatokat hatékonyan kezelő, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működjön Magyarországon. Ma ugyanis Magyarországon évente mintegy 3 millió embert érint valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedés - jelezte a helyettes államtitkár.

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke ismertette: a NÉBIH alapfunkciói a növekedéshez, az értékhez, a bizalomhoz és a hitelességhez köthetők. A növekedés az ellenőrzések hatékonyságának növelését jelenti. A hivatal értékét a laboratóriumi hálózat, a szakemberek tudása, valamint az infokommunikációs tudásbázis határozza meg - húzta alá Oravecz Márton.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletvezetője elmondása szerint az élelmiszerbiztonság szerepét mutatja, hogy évente mintegy 2 millió ember halálát okozzák az élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. Csak az EU-ban 2013-ban mintegy 310 ezer bakteriális élelmiszer-eredetű megbetegedést jelentettek, amiből 322 halállal végződött.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Botár Gergely
 


Friss hírek

2024. szeptember 14, szombat

Újabb területeken szűnik meg a tűzgyújtási tilalom

Budapesten és további nyolc vármegyében oldja fel szeptember 15-től a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább >

2024. szeptember 13, péntek

Új ügyvezető igazgatót keres az EFSA

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az EU Official Journal honlapján is megjelent az EFSA új ügyvezető igazgatójának felvételére vonatkozó pályázati felhívás.

Tovább >