null A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget

A létszám csökkentése jelentené a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon számára a legnagyobb segítséget
2016. július 15, péntek

A sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban tartott ellenőrzést kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszínen a közelmúlt híradásaiban felvázolt áldatlan állapotokhoz képest lényegesen rendezettebb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, de így is akadtak még problémák. 16 kutya kötelező gyógykezelését kellett elrendelni és az állatlétszám mielőbbi csökkentése is kulcsfontosságú. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a menhely helyzetének javításában.

A sajtóban megjelent tudósítások és a hivatalhoz érkezett közérdekű bejelentések alapján tartott ismételten ellenőrzést a NÉBIH kedden a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány számbavételét, egyedi beazonosítását, valamint állategészségügyi állapotának felmérését.

A helyszínen a NÉBIH június végi ellenőrzéséhez képest lényegesen jobb körülményeket tapasztaltak az ellenőrök, azonban még így is akadtak problémák. Ezek egyike, hogy a valós állatlétszám (kb. 350 kutya) jelentősen meghaladja a menhely nyilvántartás szerinti létszámát (255 állat), valamint továbbra is nehézséget jelent a nem ivartalanított állatok ivar szerinti elkülönítése. A NÉBIH munkatársai 16 kutya 1 napon belüli, kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el. Szintén kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, valamint az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett, nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása. Bár a kutyák ivartalanítása folyamatosan zajlik, a legnagyobb segítséget mégis az állatok létszámának csökkentése jelentené.

A NÉBIH Szabad a gazdi programjának alapelveihez hűen ebben is szeretne segítséget nyújtani a menhelynek. A program weboldalán létrejött egy fényképes adatbázis az örökbefogadásra váró kutyák adataival. Jelenleg 17 kutya ismerhető meg, az állatportrék folyamatosan frissülnek majd. A hatóság kéri a kutyabarát lakosokat, hogy örökbefogadással, illetve az adatbázis elérhetőségeinek terjesztésével segítsék, hogy a szeretetéhes kutyák gondos gazdákhoz kerülhessenek.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét – megnyugtató gyakorlat kialakulásáig – a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni.

Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.Friss hírek

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH
2021. szeptember 23, csütörtök

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Tovább >

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >