null A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen

A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen

A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen
2016. december 1, csütörtök

„Élelmiszerlánc-biztonság, nyomon követhetőség a gyakorlatban” címmel tartottak szakmai napot tegnap az Állatorvostudományi Egyetemen. A rendezvény elsődleges célja a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató információk közérthető, gyakorlatorientált formában történő átadása volt.

A konferenciát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE), a Földművelésügyi Minisztérium és az Élelmiszer Higiénikusok Társasága közösen szervezte. A rendezvény fővédnökei Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az ÁTE rektora voltak.

A szervezők az ismeretek hatékony átadását tűzték ki célul: a társhatóságok, járási hivatalok szakemberei és az élelmiszeripari vállalkozók az egész napos eseményen megismerhették a hatóságok nagy gyakorlattal rendelkező munkatársainak tapasztalatait. Mindezt a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató módon.

Az eseményen szó esett többek között az élelmiszerlánc-biztonság szerepéről az állatorvosi képzésben, a témakör nemzetközi aktualitásairól, valamint az élelmiszer-előállító üzemek, a közfogyasztásra lőtt vadak és a közétkeztetés nyomon követhetőségről is.

A rendezvényen kiemelt figyelmet szenteltek a társhatóságokkal (pl. NAV) közös ellenőrzési tapasztalatok megosztásának. Külön hangsúlyt kapott továbbá, hogy a nyomon követési rendszerek üzemeltetésének és azok ellenőrzésének elsődleges célja – az alapvető jogok szellemének megfelelően –, hogy a vásárlók minden nap biztonságos élelmiszerekhez juthassanak.

 

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét
2021. október 16, szombat

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét

A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ismét élelmiszerhulladék felmérést végez a Nébih. Ha szeretné tudni, háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy csak szeretné segíteni a hivatal munkáját, vegyen részt ön is a mérésben!

Tovább >

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >