A hatósági munka gyakorlati tapasztalatait bemutató konferenciát tartottak az Állatorvostudományi Egyetemen
„Élelmiszerlánc-biztonság, nyomon követhetőség a gyakorlatban” címmel tartottak szakmai napot tegnap az Állatorvostudományi Egyetemen. A rendezvény elsődleges célja a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató információk közérthető, gyakorlatorientált formában történő átadása volt.
A konferenciát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Állatorvostudományi Egyetemen (ÁTE), a Földművelésügyi Minisztérium és az Élelmiszer Higiénikusok Társasága közösen szervezte. A rendezvény fővédnökei Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az ÁTE rektora voltak.
A szervezők az ismeretek hatékony átadását tűzték ki célul: a társhatóságok, járási hivatalok szakemberei és az élelmiszeripari vállalkozók az egész napos eseményen megismerhették a hatóságok nagy gyakorlattal rendelkező munkatársainak tapasztalatait. Mindezt a teljes élelmiszerláncot átfogó, ugyanakkor az ágazatonkénti sajátosságokat is bemutató módon.
Az eseményen szó esett többek között az élelmiszerlánc-biztonság szerepéről az állatorvosi képzésben, a témakör nemzetközi aktualitásairól, valamint az élelmiszer-előállító üzemek, a közfogyasztásra lőtt vadak és a közétkeztetés nyomon követhetőségről is.
A rendezvényen kiemelt figyelmet szenteltek a társhatóságokkal (pl. NAV) közös ellenőrzési tapasztalatok megosztásának. Külön hangsúlyt kapott továbbá, hogy a nyomon követési rendszerek üzemeltetésének és azok ellenőrzésének elsődleges célja – az alapvető jogok szellemének megfelelően –, hogy a vásárlók minden nap biztonságos élelmiszerekhez juthassanak.
Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában