null A chipnek köszönhetően került haza az eltévedt kutya

A chipnek köszönhetően került haza az eltévedt kutya

2016. június 10, péntek

A mikrochipnek köszönhetően sikerült beazonosítani és hazajuttatni az áprilisban eltűnt Bogi kutyát, aki egészen Horvátországig kóborolt. 

Június elején a horvát társhatóságok értesítették a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, hogy találtak egy kóbor kutyát Muraköz megyében, a magyar határhoz közel. A kutyát befogták és egy menhelyen helyezték el, ahol megállapították, hogy magyar mikrochip számmal rendelkezik.

A NÉBIH munkatársai felvették a kapcsolatot a kutya tulajdonosaival, akik még aznap hazavitték Bogit a csáktornyai menhelyről. Mint kiderült, a pumi kutya még áprilisban tűnt el. Gazdái sokfelé keresték, hirdetést is feladtak, de egyik sem vezetett eredményre. Arra, hogy kutyájuk egész Horvátországig kóborolt, nem számítottak.

A NÉBIH felhívja a kutyatartók figyelmét, hogy kedvenceiket kötelesek ellátni az egyedi azonosítást segítő mikrochippel. A chip hasznossággát már több, Bogi kutyáéhoz hasonló eset is bizonyította. Fontos, hogy kedvenceik érdekében ellenőriztessék állatorvosukkal, az országos eb-adatbázisban minden szükséges adat pontosan, hiánytalanul szerepel-e.

Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >