null A 2015. évi Szakszerű Erdőgazdálkodásért Díj átadása

A 2015. évi Szakszerű Erdőgazdálkodásért Díj átadása

2015. december 22, kedd

December 16-án a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett, hagyományteremtőnek szánt erdészeti ágazati évzáró rendezvény keretében került sor a „Szakszerű Erdőgazdálkodásért Díj” átadására.

A díjjal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ismeri el a hosszú időn át kimagasló teljesítményt nyújtó erdészeti szakszemélyek tevékenységét.

Az erdészeti szakszemélyzet tagjai erdészeti közép, vagy felsőfokú végzettségű szakemberek, akik feladata az erdőgazdálkodókat segítve az erdőgazdálkodás szakszerűségének, a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósításának biztosítása. Az erdőgazdálkodásban fellelhető szakmai tudás legjava ezeknek a nagy tapasztalattal rendelkező szakembereknek a birtokában van. Az erdészeti szakszemélyzetet a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága tartja nyilván, és gondoskodik rendszeres továbbképzésükről. A nyilvántartásban jelenleg mintegy 3000 fő szerepel. A szakszemélyzet kiemelkedő teljesítményt nyújtó tagjai közül a megyei Kormányhivatalok erdészeti igazgatásának javaslata alapján, a NÉBIH elnöke évente egy főt tüntet ki a 2010-ban alapított „Szakszerű Erdőgazdálkodásért Díjjal”.

A díjat 2015-ben Nemcsák László úr részére ítélte oda a NÉBIH.

Nemcsák László erdőmérnök a szakma számos részterületén dolgozott és dolgozik. A magánerdő gazdálkodás térnyerésétől fogva számos erdőgazdálkodó szakmai irányítását végezte, közel 1.000 hektár erdőterületen. Szakmai irányító munkája során a természetes folyamatokra alapozott gazdálkodás megvalósítását helyezi előtérbe. Példájával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a szálaló erdőgazdálkodásra való áttérés országosan is kimagasló mértéket ért el az abaúji és a zempléni térségben. Jogosult erdészeti szakszemélyzetként végzett munkáját az erdészeti hatóság kiemelkedőként tartja számon. Az általa készített, illetve ellenjegyzett kérelmek, egyéb dokumentumok szakmai tartalma mindig pontos és helytálló. Nyitott az új szakmai ismeretek megfontolt befogadására. Több évtizedes szakmai tapasztalatait szívesen megosztja a fiatal kollégákkal.

A díjat dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, és Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke adta át. 

Fotó: Mőcsényi Miklós


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >