null 2017. január 31-ig kell bejelentkezniük a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek az EUTR nyilvántartási rendszerébe

2017. január 31-ig kell bejelentkezniük a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek az EUTR nyilvántartási rendszerébe

2016. november 14, hétfő

Elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján az EUTR nyilvántartási rendszer, ahol a faanyag kereskedelmi lánc szereplői regisztrálhatnak. A bejelentkezés törvényben előírt kötelezettség, ami minden fát- és faterméket értékesítő személyt és vállalkozást érint. A nyilvántartásba vételt legkésőbb 2017. január 31-ig kell megtenni, mivel ezt követően már a rendszer által adott technikai azonosító szám meglétét is vizsgálhatja a hatóság.

Mától lehet regisztrálni az online EUTR nyilvántartási rendszerbe, amely a NÉBIH weboldaláról (https://upr.nebih.gov.hu/login) érhető el. A nyilvántartásba minden olyan személynek és szervezetnek be kell jelentkeznie, aki Magyarország területén fát vagy faterméket hoz forgalomba, illetve ezekkel kereskedik. A nyilvántartásba vétel célja, hogy a faanya kereskedelmi láncba tartozó tevékenységek, azok helyszínei, érintettjei beazonosíthatóak legyenek az európai uniós elvárásoknak megfelelően.

A bejelentkezések megkönnyítése érdekében a NÉBIH egy útmutatót is közzétett, amely lépésről lépésre bemutatja a regisztráció folyamatát, valamint összefoglal minden szükséges tudnivalót. A nyilvántartásba vételre szolgáló online felület Ügyfélkapun keresztül érhető el, így az elektronikus közigazgatási ügyintézéshez használt, valamint a NÉBIH adatbázisában már szereplő adatokat nem szükséges újból rögzíteni. A bejelentkezést az ügyfelek saját nevükben vagy meghatalmazott útján is intézhetik. Fontos, hogy az ügyfelek a regisztrációt követően úgynevezett technikai azonosító számot kapnak, amit a kereskedelmi ügyletekhez köthető valamennyi dokumentumon fel kell majd tüntetniük.

A NÉBIH felhívja a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét, hogy a nyilvántartásba vételt 2017. január 31-ig kell megtenni. Ezt követően ugyanis a hatóság az ellenőrzések során a technikai azonosító szám meglétét is vizsgálhatja.

Az érintettek a faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról a NÉBIH portál EUTR oldalán tájékozódhatnak. Kérdéseiket pedig a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy az eutr@nebih.gov.hu e-mail-re küldött levélben tehetik fel.

Az Európai Unió célja a fa- és fatermékpiaci (EUTR) szabályozás megalkotásával az volt, hogy a tagországok hatékonyan fellépjenek az illegális fakitermelés ellen, erdeink és környezetünk védelme érdekében. Ehhez elengedhetetlen a fa- és fatermékek származási helyének beazonosítása, a termékek útjának nyomon követhetősége egészen a vásárlókig, valamint a szereplők személyének és tevékenységeiknek beazonosítása az EUTR nyilvántartási rendszer segítségével.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Erdészeti Igazgatóság


Friss hírek

2024. március 19, kedd

Fontos változás: Az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát adatszolgáltatást március 31-ig

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a termelők figyelmét, hogy a nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett, az elektronikus gazdálkodási napló (eGN) felületén kell teljesíteniük. Az adatok beadásának határideje 2024. március 31-e. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást szükséges rögzíteni.

Tovább >

2024. március 18, hétfő

Módosult a termésnövelő anyagokat érintő rendelet

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan termésnövelő anyag esetében, amely 2024. január 1-én érvényes engedélyokirattal rendelkezett. Lényeges változás továbbá, hogy az idei évben gyártott tételeken már nem kötelező feltüntetni az engedély hatályát.

Tovább >