null Légi permetezés engedélyezése iránti kérelem

Légi permetezés engedélyezése iránti kérelem

Légi permetezés engedélyezése iránti kérelem

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet módosításával hazánkban kérelem alapján megvalósítható a légi úton történő növényvédő szer kijuttatás, az alábbi feltételek szerint.

Hazánkban a légi növényvédelmi tevékenység csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával, és meghatározott előírások mentén végezhető.

A repülés megrendelőjének az engedélyező hatósághoz, vagyis a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához (megyei NTI) kérelmet kell benyújtania, melyben a módszer alkalmazásának szükségességét meg kell indokolnia.

Légi növényvédelem csak abban az esetben engedélyezhető ha, a termés mennyiségét, minőségét veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve az ilyen hatású meteorológiai és egyéb természeti körülmény bekövetkezésével járó állapot a légi kijuttatáson kívüli más növényvédelmi módszerrel eredményesen nem hárítható el, vagy a növényvédő szer földi úton történő alkalmazásával összehasonlítva a légi kijuttatás előnyösebb az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt kisebb hatása miatt.

Légi növényvédelmi tevékenység a következők szerint végezhető:

  • Kijuttatási terv szerint: legkésőbb 30 nappal a kijuttatást megelőzően kérelemmel kell fordulni a megyei NTI-hez. A kérelem elbírálásának díja 5000 Ft. A kérelemben kijuttatási tervet kell benyújtani a tervezett légi permetezésről. Egy kijuttatási tervben több terület és több légi permetezési alkalom is megjelölhető. A kijuttatási terv benyújtása a termelő által alkalmazott növényvédelmi szakirányító feladata. A kijuttatási terv szerinti permetezést a kezelést megelőző munkanap reggel 9-ig be kell jelenteni a megyei NTI-hez.
    Előfordulhat, hogy előre nem várt események következtében el kell térni a tervtől, ilyen esetekben a növényvédő szer kijuttatást és a változás indokát a kezelést megelőző munkanap reggel 9-ig be kell jelenteni az engedélyező hatósághoz.
     
  • Kijuttatási terv nélkül: a termés mennyiségét, minőségét súlyosan veszélyeztető károsító megjelenésével, illetve ilyen hatású meteorológiai, természeti esemény bekövetkezésével járó állapot esetén a terv nélküli kezelést a permetezés kezdőnapját megelőző munkanap délelőtt 9 óráig be kell jelenteni a megyei NTI-hez. A kérelem elbírálásának díja 5000 Ft.

A kérelmeket a 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet 2. melléklete alapján kell benyújtani.

A megyei NTI megtilthatja a kezeléseket, amennyiben a kérelemben foglaltakat nem tartja megalapozottnak.

A kijuttatási terv és az egyedi légi permetezési kérelem elbírálása egyaránt 5 000 Ft igazgatási szolgáltatási díj befizetést von maga után.

Légi úton csak azok a növényvédő szerek juttathatóak ki, amelyek engedélyokiratában ez a tény rögzítésre került. Az egyes növényvédő szerek engedélyokiratai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által működtetett „Növényvédő szerek adatbázisa” elnevezésű felületen találhatóak meg a következő elérhetőségen: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso.aspx

Mindemellett a légi talajerő-gazdálkodási tevékenység bejelentésköteles.


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >