dog

Társállatok behozatala Ukrajnából - Módosult eljárásrend 2023.06.01-től!

Az Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében az előrejelzések szerint a lakosság jelentős hányada kényszerül elhagyni az országot az elkövetkező időszakban. A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (veszettség szerológiai titer vizsgálattal nem rendelkező, 3 hónapos várakozási időt le nem töltött) társállatok érkezésére. Az ukrán határ melletti veszettség esetek miatt azonban szigorításra volt szükség, ezért 2023. január 23-tól a mikrochippel megjelölt és érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező társállatok léphetnek be.

2023. június 1-től visszaáll a magyar állategészségügyi hatóság visszaáll a harmonizált Európai Uniós ellenőrzési szabályok megkövetelésére re a tulajdonosukkal hazánkba érkező kutya, macska, és vadászgörény beléptetésénél. 
2023. június 1-től csak azon Ukrajnából érkező társállatok léphetnek be, amelyek teljesítik az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat- mikrochipes jelölés, veszettség szerológiai titer vizsgálat EU akkreditált laboratóriumban, 3 hónapos várakozási idő. 

A belépés feltételei:
Ukrajna úgynevezett "nem listás ország":
     - azonosító okmány: az 577/2013/EU rendelet IV. melléklete 1. részében található mintának megfelelő állategészségügyi bizonyítvány
     - érvényes veszettség elleni védőoltás
     - veszettségre vonatkozó kedvező eredményű titervizsgálat: az 576/2013/EU rendelet IV. Melléklete szerinti érvényességgel. A vérminta levételét a veszettség oltás után legalább 30 nappal állatorvosnak kell elvégeznie és dokumentálnia az azonosító okmányon. A titervizsgálatot az EU által erre a célra jóváhagyott laboratóriumban kell elvégeztetni. 
     - 3 hónapos várakozási idő: a kedvező eredményű vérvizsgálat esetén a vérvételtől számítva. A kedvező eredményű vérvizsgálatot az azonosító okmányon kell igazolni.

Gyakran feltett kérdések