Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

2025. december 22, hétfő

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

A karácsony egyik legkedveltebb étele a halászlé, melynek elkészítése minden családban eltérő, azonban az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok megegyeznek. A tökéletes halászlé alapja a friss alapanyag, ezért fontos megbízható helyről vásárolni a halat, figyelve arra, hogy húsa rugalmas, szeme tiszta, illata pedig friss legyen. Fagyasztott hal esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta jégkristály vagy elszíneződés, mert ezek többszöri kiolvasztásra utalhatnak. A friss halat 0–2°C között, a hűtő legalsó részében tároljuk, és lehetőség szerint 24 órán belül készítsük el. Fontos, hogy a nyers hal más élelmiszerekkel, különösen készételekkel, ne érintkezzen, így elkerülhetjük a keresztszennyeződés veszélyét. A hal megtisztítása után minden eszközt és munkafelületet alaposan mossunk el forró, mosogatószeres vízzel, és a halas vágódeszkát ne használjuk más alapanyagokhoz. A megfelelő hőkezelés is kulcsfontosságú. A halászlé biztonságos, ha a halhús legalább 10 percig lobogva forr, a kész ételt két órán belül fogyasszuk vagy hűtsük le, a maradékot 1–2 napig tároljuk, újra melegítéskor mindig forraljuk fel. 

Az ünnepi asztal másik nagy klasszikus fogása a májas töltelékkel készített, egészben sült pulyka, amely kiemelt odafigyelést igényel. A tölteléket - közvetlen a töltés előtt - frissen készítsük, a májat és a többi hozzávalót lehetőség szerint előre hőkezeljük. A legfontosabb szabály, hogy a pulyka és a töltelék belső hőmérséklete egyaránt elérje a 75°C-ot, ami garantálja, hogy az esetleges kórokozók (pl. Salmonella, Campylobacter) elpusztuljanak. Maghőmérő segítségével érdemes a comb legvastagabb részén, a mellben és a töltelék közepében is ellenőrizni a hőmérsékletet.  Az egészben sült pulyka sütése hosszabb időt vesz igénybe: 180°C-on általában 3,5–4,5 óra szükséges a mérettől függően. A maradékokat két órán belül ajánlott lehűteni, és maximum 1–2 napig tároljuk vagy fagyasszuk le. 

A mézeskalács a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan finomsága, melynek készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést. A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tároljuk hűtve. Friss tojásokat használjunk és mindig külön edénybe üssük fel őket. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk. A mézeskalács készítése közben nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani. A tojást tartalmazó ételeket alaposan meg kell sütni vagy főzni, hogy belső hőmérsékletük legalább 75 °C legyen, így elpusztulnak a kórokozók. A nyers süteménytészta fogyasztása is kockázatos, mert a liszt E. coli-t tartalmazhat. 

A díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül Salmonella baktériumot tartalmazhat, ami már kis mennyiségben is káros lehet az egészségre. Különösen veszélyes lehet a gyermekekre, idősekre, kismamákra vagy legyengült immunrendszerű személyekre. A biztonságos megoldás a hőkezelt máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis alacsonyabb kockázatú.

További hasznos tanácsok és oktatási anyagok a Nébih Oktatási Program oldalán elérhetők:
https://nebihoktatas.hu


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. november 7, péntek

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 492 baromfitartó gazdaságban, 89 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 5.248 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Az érintett országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Észak-Írország, Észak-macedón Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Frissítve: 2025.12.22.

 

 

 

 

 

 

 

Európai madárinfluenza térkép
 

A térkép forrása: Friedrich-Loeffler-Institut (FLI)


null Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók

Frissítve - További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók

2018. december 7, péntek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi tájékoztatása szerint határérték feletti DON mikotoxint tartalmazó gluténmentes zab alapanyagok érkeztek Magyarországra egy angliai vállalkozástól. A jelenleg is folyamatban lévő nyomon követési vizsgálatok alapján újabb tételek és termékek kerülnek le a polcokról. Az érintett élelmiszer-vállalkozások nagy része – jogkövető módon, a hatósággal együttműködve – a nem megfelelő termékeket saját hatáskörben kivonta a forgalomból, és visszahívja a vásárlóktól.

Az aktuális terméklista az alábbi aloldalon érhető el: https://portal.nebih.gov.hu/don-toxinos-termekek

 

 

Frissítés - Újabb termékvisszahívások - 2018.12.17.:

  • Termék megnevezése: Gluténmentes tört zabpehely, 500 g és 1000 g (EGYÉB ADATOT A FORGALMAZÓK NEM BOCSÁTOTTAK A HATÓSÁG RENDELKEZÉSÉRE!)
    Forgalmazó: HERBAVITÁL GYÓGYCENTRUM Kft (2011 Budakalász, Sport u. 1.) és DROGSTAR Kft (1031 Budapest, Nánási út 97.)
  • Forgalmazó: Meglep-Net Kft (1173 Budapest, Pesti út 166.)

Megnevezés

Minőségmegőrzési ideje

Free Bakery Kakaós rumos gluténmentes zabszelet

2018.11.12

2018.12.23

2019.01.27

2019.06.18

Free Bakery Zserbó gluténmentes zabszelet

2018.11.12

2018.12.23

2019.01.27

2019.02.28

2019.04.12

2019.06.03

Free Bakery Narancsos gluténmentes zabszelet

2019.02.28

2019.04.12

2019.05.30

Free Bakery Kókuszos gluténmentes zabszelet

2018.11.12

2019.03.27

Free Bakery Epres gluténmentes zabszelet

2018.11.12

2019.01.27

2019.04.05

 

Frissítés - Újabb termékvisszahívások - 2018.12.11.:

  • Termék megnevezése, kiszerelése: Csuta zabpehely, gluténmentes, 250 g
    Forgalmazó: Csuta Imre (5630 Békés, Szabó D. u. 45.) 
    Minőségmegőrzési ideje: 2019.06.14. 
    Vonalkódja 5999881955736
  • Forgalmazó: m-GEL Hungary Kft (1044 Bp. Megyeri út 76.) 
    http://dia-wellness.com/hirek/kozlemeny

Termék megnevezése

Minőségmegőrzési ideje

Tételszáma

DIA-WELLNESS ZABKÁSA ERDEI GYÜMÖLCSÖS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.09.13

lot: 5787

DIA-WELLNESS ZABKÁSA ERDEI GYÜMÖLCSÖS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.10.15

lot: 6227

DIA-WELLNESS ZABKÁSA ERDEI GYÜMÖLCSÖS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.11.14

lot: 6612

DIA-WELLNESS ZABKÁSA CSOKIS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.09.13

lot: 5781

DIA-WELLNESS ZABKÁSA CSOKIS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.10.24

lot: 6342

DIA-WELLNESS ZABKÁSA CSOKIS GLUTÉNMENTES, ÉDESÍTŐSZERREL

2019.11.15

lot: 6637

 
  • Termék megnevezése: 2018/12/01 – 2019/02/03 lejárati időtartammal megjelölt 150 g és 45 g kiszerelésű Kókuszos mandulás- és Tökmagos granolák
    Forgalmazó: Vita Stilo Hungary Kft. (1142 Budapest, Horváth B. u. 12.) 
    http://www.mentes.co.hu/termekvisszahivas

Korábban írtuk - 2018.12.07.:

A hatóság a Szupermenta termékteszten tárta fel a problémát. A szakemberek ellenőrizték a teszten nem megfelelőnek bizonyult termékek előállítóit, a náluk felhasznált alapanyagok nyomon követésével ugyanis megállapítható, hogy mely egyéb termékek lehetnek még érintettek. Ez a munka jelenleg is folyik. A vizsgálatok és a rendelkezésre álló információk alapján - a korábbi cikkünkben szereplő termékeken kívül - eddig az alábbi megnevezésű és azonosító adatokkal rendelkező termékeket vonták ki a forgalomból, és hívják vissza a fogyasztóktól a forgalmazók.

  • Termék megnevezése, kiszerelése: Love Diet Gluténmentes zabpehely, 400 g
    Forgalmazó: GLC-mentes Kft. (2724 Újlengyel, Petőfi Sándor utca 48.)
    http://lovediet.hu/ 

Minőségmegőrzési ideje

Tételszáma

2019.06.14.

2614150 LOT

2019.06.14.

2624150 LOT

2019.06.14.

2019.06.14 LOT

2019.06.14.

20190614 LOT

2019.06.14.

16022018 LOT

 
  • Termék megnevezése, kiszerelése: Gluténmentes zabpehely, 1 kg 
    Forgalmazó: Discovery Bliss Kft. (2141 Csömör, Csalogány u. 27.)
    Minőségmegőrzési ideje: 2019.06.14.
  • Termék megnevezése, kiszerelése: Provega-Trend Gluténmentes Zabpehely, 500g
    Forgalmazó: Provega - Trend Kft. (1095 Budapest, Soroksári út 110.)
    Minőségmegőrzési ideje: 2019.06.14.
    Vonalkódja 5999886342258.
    http://provegatrend.com/termekek/
  • Termék megnevezése, kiszerelése: Zabpehely, gluténmentes, 500g
    Forgalmazó: Naturalfoods Kft. (6728 Szeged, Budapesti út 4.)
    Minőségmegőrzési ideje: 2019.06.14.

    https://naturalfoods.hu/

Javasoljuk, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el, illetve lehetőség szerint vigyék vissza a vásárlás helyére.

A Nébih közelítő számítást végzett a mért DON toxin mennyiségekkel, ami alapján általánosságban elmondható, hogy a jelen visszahívással kapcsolatban – a hatóság gyors intézkedésének köszönhetően – a hosszú távú kockázat minimális.

A Nébih a gluténmentes zab és abból készült termékek körére célellenőrzést végez. Az érintett termékek listája tovább bővülhet. A gluténmentes zab tartalmú termékek fogyasztóinak javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a Nébih honlapját és közösségi oldalát.

Korábbi termékvisszahívások - 2018.12.05.:

Kapcsolódó anyagok:
Forgalomból kivont termékek listája


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >