Készletjelentés

Készletjelentés

2022. augusztus 2, kedd

Készletjelentés és értékesítési jelentés a 435/2021. (VII. 16) Korm. rendelet szerint.

46. § A borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő szeptember 10-ig
a) a július 31-én birtokában lévő borászati termék készletről készletjelentést és
b) a megelőző borpiaci évben a borászati üzemből kitárolt borászati termékekről értékesítési jelentést nyújt be a gazdasági aktát vezető hegybíró részére.


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

null Listeria monocytogenes kockázatcsökkentő programot megalapozó kutatások

Listeria monocytogenes kockázatcsökkentő programot megalapozó kutatások

Bár hazánkban a liszteriózisos megbetegedések csak szórványosan fordulnak elő, de mivel a kórokozó potenciálisan súlyos tüneteket (halált, vetélést) okozhat, és így az általa okozott betegségteher egy főre vetítve hatalmas lehet, ezért mindenképpen szükséges foglalkozni a csökkentésével. A legtöbb határértéki feletti termék halászati termék volt az elmúlt időszakban.

A kórokozó fontosságát tovább erősíti, hogy főként a csökkent immunitású emberekben (YOPI csoport) okoz tüneteket. Ehhez hozzájárul még az a tény is, hogy Európa – és Magyarország – társadalma is elöregedőben van, így az ilyen típusú patogének várhatóan a közeljövőben dominánsá válnak.

Mivel egy ubiquiter mikróbáról van szó, mely sokféle élelmiszerben előfordul, továbbá számos környezeti tényezőnek jól ellenáll. Ellentétben a Campylobacter-rel, ahol viszonylag szűk termékkör érintett, viszont nagyszámú megbetegedést okoz, a Listeria elleni védekezés másfajta stratégiát igényel. Jelen esetben is fontos alapvető ismereteink bővítése a mikróbáról (patogenitás, virulencia, szaporodás, túlélés, pusztulás és ezek, illetve az otthoni ételkészítési és –tárolási szokások ezekre gyakorolt hatásának prediktív modelelzése), valamint a jelenlegi helyzet felmérése (előfordulás folyamatos monitorozása), továbbá a különböző egészségi állapotok és gyógykezelések hatásának vizsgálata a liszteriózis kialakulásának kockázatára.

Ezek az eredmények beépíthetőek lesznek a hatósági ellenőrzések fókuszterületeinek kiválasztási folyamatába, illetve kiválóan felhasználhatóak a vállalkozói, valamint fogyasztói információs kampányok keretében készülő tájékoztató anyagok tervezésekor, készítésekor is. A vállalkozások számára nyújtott szaktanácsadás keretei között hozzájárulnak a technológiák helyes kiválasztásában, a fogyaszthatósági idők és tárolási körülmények meghatározásában.


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)