Készletjelentés

Készletjelentés

2022. augusztus 2, kedd

Készletjelentés és értékesítési jelentés a 435/2021. (VII. 16) Korm. rendelet szerint.

46. § A borászati üzemengedélyes és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő szeptember 10-ig
a) a július 31-én birtokában lévő borászati termék készletről készletjelentést és
b) a megelőző borpiaci évben a borászati üzemből kitárolt borászati termékekről értékesítési jelentést nyújt be a gazdasági aktát vezető hegybíró részére.


Friss hírek

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >

2025. december 18, csütörtök

Megjelent az Európai Bizottság útmutatója a BPA betiltásával kapcsolatban

Az Európai Bizottság tavaly év végén betiltotta a biszfenol-A (BPA) használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, ami jelentős változásokat hoz a csomagolóanyagok és fogyasztási cikkek területén. A rendelet gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban felmerült kérdések tisztázására a Bizottság most egy kérdés–válasz alapú útmutatót adott ki.

Tovább >

null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 37.számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

37. számú vizsgálat – (főzőkonyha)

A mintavétel helye:

Makkhetes Étterem
(3950 Sárospatak, Kossuth u. 57.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,4 pont

 

 

Menü: Tarhonyaleves, Lencsefőzelék sertéspörkölttel
 

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 2.

Mintavételi alap : 313 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év

Főzőkonyha: Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft.

U.a.
 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Tarhonyaleves (3 dl/adag)

Külső megjelenés: Fűszerpaprikától barnás-pirosasra színezett, opálos alaplében megfelelően tisztított, néhol szürkés elszíneződést tartalmazó, egyenetlen formájúra és méretűre darabolt vajsárga burgonyadarabok, 0.5x0.5 cm-es hagymadarabok, piros paprikadarabok és barnás, változó mértékben pirított gépi tarhonya látható megfelelő és arányos mennyiségben.  Tetején fakó narancsos színű megfelelő mennyiségű zsiradék gyöngyözik, benne zöldfűszer darabok és fűszerszemcsék találhatóak.
Állomány: Az alaplé jellemzően hígan folyó, megfelelő sűrűségű, a burgonya a hagyma és a nem egyenletesre, néhol szinte lepirított tészta jól átfőtt, de kissé zsíros összhatású.
Illat: Kissé jellegtelen, összhatásában a burgonya és hagyma illata dominál. Minden idegen szagtól mentes.
Íz: Összhatásában fűszerszegény, kissé üres, a hagyma és a zsiradék íze dominál. Minden idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lencsefőzelék sertéspörkölttel (20 + 7 dkg /adag)

Külső megjelenés:

A jellegzetes sűrűségű, világosbarnás színű főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek és fehér lencsecsírák láthatók.

A feltétként tálalt pörkölt kissé híg szaftja pirospaprikától színezett, tetején zsiradékcseppek fekete fűszerszemcsék láthatók.  A sertéshús kb 1,5x1,5 cm-re kockázott, szabálytalan alakú, néhol zsíros-mócsingos részeket tartalmaz, barna színű. A hagymakockák nem főttek szét.
Állomány:

A kissé sűrű, bőrösödő főzelékalapban a lencseszemek megfelelően megfőttek.

A pörköltszaft híg, a hús néhol kevésbé átfőtt, mócsingos-inas részeket is tartalmaz.
Illat: Lencsefőzelékre jellemző, enyhén savanykás, a fűszerek illata megfelelően érezhető, amivel a pörkölt jellemző, fűszeres illata harmonizál. Idegen szagtól mentes.
Íz: A főzelék jellegének megfelelő, enyhén savanykás, jól fűszerezett, ami jól ellensúlyozza a pörkölt kissé gyenge ízét. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tarhonyaleves
Burgonya tisztított 19,18 kg
Delikát 0,47 kg
Köménymag 0,04 kg
Marhahúsleves por 0,48 kg
Olaj 1,85 l
Só 0,12 kg
Tarhonya 2,57 kg
Füstölt szalonna 1,3 kg
Őrölt bors 0,1 kg

Lencsefőzelék
Lencse 19,15 kg
Babérlevél 0,01 kg
Ecet 20% 0,16 l
Fokhagyma 0,1 kg
Liszt 3,22 kg
Só 0,4 kg
Tejföl 6,39 l
Olaj 2 l
Mustár 0,33 kg

Sertéspörkölt
Sertés comb 22,32 kg
Olaj 3,85 l
Vöröshagyma 6,39 kg
Pörkölt alap 0,4 kg
Lecsó 4,14 kg
Kömény 0,04 kg
Zöld paprika 2,84 kg
Fűszerpaprika 0,4 kg






 



 


Friss hírek

2025. november 26, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2025.11.26.)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2025. november 14, péntek

Tájékoztató a növényvédő szer felhasználáskor keletkező hulladékok jogszerű kezeléséről

A gazdálkodók és a növényvédő szerrel szolgáltatást végző vállalkozások felelőssége nem merül ki a növényvédő szerek okszerű, szakszerű és biztonságos kijuttatásában. Minden esetben számolni kell a keletkező hulladékokkal is, melyek megfelelő kezelése az emberi egészség, a környezet és a természet védelme érdekében is kiemelt jelentőségű.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)