A árpa cimkéjű tartalom.

Fogyasztói bejelentés vezette a határérték feletti csávázószert tartalmazó árpa nyomára az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságot

Fogyasztói bejelentés vezette a határérték feletti csávázószert tartalmazó árpa nyomára az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságot

Fogyasztói bejelentés vezette a határérték feletti csávázószert tartalmazó árpa nyomára az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságot
2013. március 13, szerda

Összesen több mint 7 tonna fogyasztói kiszerelésű, pirosas felületű hántolt árpát (gerslit) hozott kereskedelmi forgalomba a TÜNDÉRKERT Kft (Mórahalom) és a PA-COMP Kft (Újfehértó). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laborvizsgálata kimutatta, hogy a termékek határérték felett tartalmaztak csávázószert (tritikonazolt). A NÉBIH várja azon cégek jelentkezését, akik az alapanyag forgalmazójától, a KEHIDA-AGROIMPEX Kft-től (Abony) hántolt árpát vásároltak.

A pirosas elszíneződést tartalmazó hántolt árpából a NÉBIH zöld számára érkezett, közérdekű bejelentés kivizsgálása során vettek mintát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (KH ÉbÁI) szakemberei. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság gyanú alapján azonnal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. A megmintázott termékeket a NÉBIH laboratóriumában vizsgálták, s bebizonyosodott, hogy csávázószer tartalmuk a maximálisan megengedett mennyiség kb. százszorosa.

A csomagolóüzemek illetékességi területe szerinti Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a Csongrád Megyei KH ÉbÁI szakemberei a nyomonkövetési vizsgálat során megállapították, hogy a PA-COMP Kft 3.500 kg, a TÜNDÉRKERT Kft pedig 3.800 kg nem biztonságos terméket csomagolt le és hozott kiskereskedelmi forgalomba. A hatóság a forgalomból való kivonás mellett kötelezte a felelős cégeket a forgalomba került tételek azonnali visszahívására is.

Az alapanyagot biztosító KEHIDA-AGROIMPEX Kft. nyilatkozata szerint tévedésből szállított a csomagolóüzemeknek vetőmagként vásárolt árpát. Az Újszászon található hántolóüzem esetében illetékes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei KH ÉbÁI a cég élelmiszer-előállítói tevékenységét azonnali hatállyal megtiltotta, mert a Kft. tevékenységét nem jelentette be az illetékes hatóságnak, továbbá az előállítás higiéniai körülményei sem feleltek meg az előírásoknak.

A KEHIDA-AGROIMPEX Kft. nem megfelelő nyomonkövetési rendszert működtetett, így egyes tételek kiszállításával kapcsolatban nem tudott dokumentumokkal szolgálni. A NÉBIH zöld számán (06-80/263-244) várja azon cégek jelentkezését, amelyek hántolt árpa terméket vásároltak a Kft-től. Az alapanyagot szállító és a csomagoló cégek ellen hatósági eljárás indult, az előreláthatóan több százezres nagyságrendű bírságok kiszabása és a visszagyűjtött tételek megsemmisítése folyamatban van. Az alapanyag szállító vállalkozás ellen a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendőrségi feljelentést is tesz.


Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!
2022. augusztus 2, kedd

Külföldre vinné kedvencét? Ne felejtse el kikérni kisállata útlevelét!

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kisállat utaztatásra is léteznek egységes Európai Uniós szabályok, a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kutyák, macskák és görények külföldi utaztatásáról.

Tovább >

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban
2022. július 19, kedd

Rendhagyó Szupermenta termékteszt – omega-3 zsírsavkapszulák a középpontban

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)