Vissza

Sikeresen zárult a NÉBIH-ÉKI által koordinált PANEU projekt

Sikeresen zárult a NÉBIH-ÉKI által koordinált PANEU projekt

Sikeresen zárult a NÉBIH-ÉKI által koordinált PANEU projekt
2013. december 5.

Sikeresen zárult a NÉBIH Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságának (NÉBIH-ÉKI) koordinálásával végrehajtott „PILOT-PANEU” projekt. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) által kiírt pályázatot a NÉBIH-ÉKI jogelődeként a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal nyerte el 2010-ben.

A PILOT-PANEU projekt munkaprogramját Prof. Dr. Ambrus Árpád által vezetett konzorcium hajtotta végre, 7 tagállam intézményeivel, minden európai régiót lefedve:

  • Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, NÉBIH, Magyarország,
  • National Center of Public Health Protection, NCPHP, Bulgária,
  • Department of Life Style and Participation, National Institute for Health and Welfare, THL, Finnország,
  • Federal Institute for Risk Assessment, BfR, Németország,
  • WHO Collaborating Centre for Food and Nutrition Policies, Dept of Hygiene, Epidemiology and Medical Statistics, Medical School, National and Kapodistrian University of Athens, NKUA, Görögország,
  • National Food and Nutrition Institute, NFNI, Lengyelország,
  • National Health Institute, INSA, Portugália.

A projekt az EFSA egy páneurópai adatgyűjtési tervének keretein belül valósult meg, amelynek neve “What’s on the Menu in Europe” (“Mi van terítéken Európában”) (röviden: “EU Menu”) felmérés.

A PILOT-PANEU projekt célja egységes módszertan kidolgozása, tesztelése, értékelése volt a serdülők, felnőttek és idősek táplálkozási felmérésének lefolytatásához, amely az EPIC-Soft metodológia 2x24 órás visszaemlékezéses interjúin alapul. Kézikönyv (Manual), protokollok, kérdőívek és egyéb dokumentumok segítik a felmérés végrehajtását, amelyeket közösen dolgoztak ki a konzorciumi partnerek.

Öt résztvevő ország adaptálta az interjúk rögzítésére alkalmas EPIC-Soft programot a saját nyelvére, fogyasztási szokásaira; ennek keretében nemzet-specifikus adatbázisok összeállítására is sor került.

Ezt megalapozva, EPIC-Soft képeskönyv képsorozatainak körülbelül 25%-t vizsgálta a konzorcium öt partnere egy tanulmány keretében, percepciós és memória módszerrel. A képek alkalmazhatóságának tesztelésében a 10-74 év közötti korosztály vett részt, a cél PRk megállapítása volt, segítik-e a képek az elfogyasztott ételmennyiségek becslését, illetve alkalmazhatóak-e egységesen a képek a nemzet-specifikus ételeknél. A tanulmány kimutatta, hogy a képsorozatok a legjobban a képeken szereplő ételekhez hasonló megjelenésű és sűrűségű ételeknél alkalmazhatóak.

A 2x24 órás visszaemlékezéses interjúkon alapuló táplálkozási felméréseket négy partner végezte összesen 1012 interjúalany részvételével, akiket véletlen vagy célzott mintavételezés alapján választottak ki. A görög partnerek egy 2011-es országos táplálkozási felmérés eredményeinek összehasonlító elemzését végzeték el, az EPIC-Soft metodológiát a “Hellenic Health Foundation Nutrition Tool” programmal összehasonlítva.  A részvételi arány általában alacsony volt, kivéve Bulgáriában, ami arra utal, hogy a legmagasabb arány akkor érhető el, ha véletlen mintavételt végzünk a nemzeti statisztikai hivatalok közreműködésével, figyelembe véve a bizalmas személyes adatok kezelésének országonként változó gyakorlatát.

A konzorciumtagok a program koordinálását, végrehajtási színvonalát igen pozitívan értékelték, és a végzett munkát nagyon hasznosnak, a további feladataik végrehajtásában jól hasznosíthatónak ítélték. A tapasztalatokról az EFSA fogyasztási tényező munkacsoport ülésén Pármában számolt be a közelmúltban Prof. Dr. Ambrus Árpád projektvezető. Az elért eredményeket a tagországok képviselői elismeréssel nyugtázták és a jelentés szakmai tartalmát kiemelkedőnek minősítették.

A zárójelentés 2013.11.13-án megjelent az EFSA honlapján, és az alábbi linken elérhető.

http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/508e.htm?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=pub&utm_campaign=20131113