null GM-petúniák egyesített európai jegyzéke – 2018.10.24.

GM-petúniák egyesített európai jegyzéke – 2018.10.24.

2019. február 7, csütörtök

Az Európai Unió 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket Szabályozó Bizottsága a tagállamok hatóságait tájékoztatta azon petúnia fajták kereskedelmi neveinek jegyzékéről, amelyek a tagállamok vizsgálatai alapján genetikai eljárással módosítottnak (GMO) bizonyultak.

Az Európai Unió területén engedély nélküli géntechnológiával módosított szaporítóanyag az nem hozható forgalomba.

Amint arról a sajtóból értesülhettek, 2017 tavaszán az Európai Unió több tagállamában engedély nélküli génmódosított petúnia szaporítóanyagokat hoztak forgalomba. Az Európai Unió 2001/18/EC irányelv alatti intézkedéseket Szabályozó Bizottsága (a továbbiakban Szabályozó Bizottság) a piacon lévő petúnia szaporítóanyagok átvizsgálására és intézkedésre kérte a tagállamok hatóságait.

2017 és 2018 a petúnia állomány megtisztításáról szólt. A nemesítők és szaporítóanyag forgalmazók – tájékoztatásuk szerint - ellenőrizték állományukat és megtisztították azokat a GMO-s fajtáktól.

A petúnia szaporítóanyag-behozatalban és -termesztésben érdekelt piaci szereplők tájékoztatása érdekében közreadjuk a 2018. október 24-én frissített EU-s GM-petúnia jegyzéket, amelyet itt találhatnak.

A jegyzék a tagállamok kommunikációja, mintavételei és laboratóriumi vizsgálatai alapján állt össze, s csak tájékoztató jellegű, ezért a Nébih és a Szabályozó Bizottság a jegyzékben feltüntetett fajták tekintetében semmilyen felelősséget nem vállal.

A Szabályozó Bizottság további mintavételeket javasolt a tagállamoknak a géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett dísznövény szaporítóanyagok forgalmazásának felderítése érdekében, amelyet a Nébih a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok közreműködésével végrehajt.

Géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett dísznövény szaporítóanyag: az a dísznövény szaporítóanyag, amely
a) Európai Unióban engedéllyel nem rendelkező,
b) az Európai Unióban termesztési célú felhasználásra ki nem terjedő engedéllyel rendelkező, vagy
c) az Európai Unióban termesztési célú engedéllyel rendelkező, de védzáradéki eljárás alatt álló géntechnológiai módosítás által megváltozott génállományú természetes szervezetet tartalmaz, illetve ilyen természetes szervezetből áll.


Friss hírek

2024. március 6, szerda

ÖKO vetőmag adatbázis tájékoztató

Az Európai Unió Bizottsága 889/2008/EK rendelete engedélyezi a nem ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag és burgonya vetőgumó használatát is ökológiai gazdálkodásban, amennyiben a termelők nem tudnak ökológiai módszerekkel előállított szaporítóanyagot beszerezni. Az engedélyezési eljárást a tagállamok hatáskörébe utalja. Ennek érdekében előírja a tagállamok számára egy számítógépes adatbázis létrehozását és folyamatos működtetését azoknak a fajtáknak nyilvántartására, melyekből igazoltan rendelkezésre áll az ország területén ökológiai gazdálkodásból származó vetőmag, illetve burgonya vetőgumó.

Tovább >

2024. február 20, kedd

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.02.20.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >