null Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

Veszprém megye – 70. számú vizsgálat – Csillag úti Körzeti Óvoda - Veszprém

70. számú vizsgálat – (tálalókonyha)

A mintavétel helye:

Csillag úti Körzeti Óvoda Tálalókonyha
(8200 Veszprém, Csillag út 24.)

 

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,1

 

Menü: Jókai bableves, teljeskiőrlésű kenyér, Morzsás nudli, barackvelő, Alma

 

 

Mintavétel ideje: 2017. október 25.

Mintavételi alap :  160 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás

Főzőkonyha: Bakony Gaszt Egyetemi Étterem
(8200 Veszprém, Hóvirág u. 6.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 

Jókai bableves + teljes kiőrlésű kenyér (2 dl/adag)

Külső megjelenés: Barnás-sárga színű alaplében barna színű babszemek, sárgarépa kockák és szétfőtt darabkák, rózsaszín sonka kockák, törtfehér csipetke tészta, néhány zöld fűszernövény darabka.Felületén apró, narancsos- piros zsiradék cseppek. Szabadon vetett kenyérből vágott kenyérszelet héja világosbarna, bélzete törtfehér színű.
Állomány: Az alaplé kellően sűrű, benne néhány, apró sűrítőanyag csomó. A zöldségek túlfőttek, elpuhultak, a sonka kellően puha. A kenyér jól lazított, csomómentes, közepes pórusfalú, állománya rugalmas.
Illat: A leves bablevesre jellemző illatú, a füstölt sonka illata gyengén érezhető. A kenyér kissé aromaszegény. Idegen szagtól mentes.
Íz: A leves bablevesre jellemző zamatú, a füstölt íz nem tolakodó. A kenyér aromaszegény. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morzsás nudli barackvelő (2 dl  /adag)

 

Külső megjelenés: Különböző hosszúságú, hengeres alakú, barna színűre pirított zsemlemorzsával kevésbé egyenletesen fedett tészta darabok. Tetején narancssárga színű gyümölcsvelő. A gyümölcsvelő tésztához viszonyított mennyisége kevés.
Állomány: A nudli kevésbé laza, kissé tömör szerkezetű, a darabok egy része kevésbé főtt át. Rágáskor kissé összeáll, kissé ragad. A morzsa kellően pirított, a gyümölcsvelő kissé híg.
Illat: Jellegzetes pirított morzsa illatú, a gyümölcsvelő illata kevésbé érezhető. Idegen szagtól mentes.
Íz:
Pirított morzsás burgonyás tészta íze dominál. A gyümölcsvelő kellően édes, zamata gyenge. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (1 db/adag)

 

Külső megjelenés: Ép, egészséges, szennyeződéstől és kártevőktől mentes, gömbölyded alakú.
Állomány: Sima felületű, megfelelően érett, harapáskor roppanó, lédús. Héja jellegzetesen kemény, de jól rágható.
Illat: Kellemesen édeskés-savanykás, aromás, érett gyümölcsre jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz: Harmonikus, édeskés - savanykás, érett gyümölcsre jellemző, zamatos. Idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :

Jókai bableves
Só 0,036 kg
Liszt 0,35 kg
gyökér kocka mirelit 0,7 kg
Zeller kocka mirelit 0,2 kg
Fejtett bab mirelit 2,85 kg
Babérlevél 0,007 kg
Fkete őrölt bors 0,007 kg
Fűszerpaprika 0,03 kg
Olaj 0,4 l
Sárgarépa 1,4 kg
Vöröshagyma 0,4 kg
Füstölt comb, tarja 3,5 kg
Tejföl 12% 1 l
Reszelt részta 0,28 kg
Fokhagyma mirelit 0,04 kg

Nudli
mirelit nudli 18 kg
Zsemlemorzsa 2,5 kg
Só 0,06 kg
Olaj 0,6 l

Barackvelő
Sárgabarack mirelit 2 kg
Sárgabarack lekvár 1 kg
Étkezési keményítő 0,25 kg
Kristálycukor 0,8 kg
 


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >