null Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

Vadon termő gomba felhasználása, fogyasztása előtt mindenki kérje szakellenőr vizsgálatát!

2015. október 9, péntek

Többen megbetegedtek egy budapesti vendéglőben elfogyasztott erdei gombás polenta (puliszka) fogyasztása után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a vendéglátó egységet üzemeltetők figyelmét, hogy vadon termő gombát kizárólag akkor használhatnak fel, ha a tételről szakellenőri igazolással is rendelkeznek. A lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára is kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A jelenlegi időjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermő területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termő gombák. Az elmúlt napokban történt megbetegedésben érintett vendéglő jogsértően, gombaszakellenőri igazolás nélkül vásárolt házhoz szállított vadon termő gyűrűs tuskógombát és abból készített polentát. A gyűrűs tuskógomba,  a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák ehetők, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenőrnek  kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel  ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. Éppen ezért a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára kiemelten fontos, hogy – saját és családjuk egészsége érdekében – kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el.

A NÉBIH felhívja a vendéglátók figyelmét a vadon gyűjtött gomba felhasználásának szigorú szabályaira. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy vendéglátásban tilos vadon termő gombát szakellenőri igazolás hiányában felhasználni! A szakellenőri igazoláson kötelezően fel kell tüntetni az említett gombák esetében, hogy 20 percig tartó hőkezelés szükséges, továbbá előírás az is, hogy a szakellenőri igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell őrizni.

A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, valamint a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája, továbbá a gyűjtők és fogyasztók figyelmébe ajánljuk a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.

Néhány további hasznos tanács:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt elkészülte után a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Kapcsolódó anyagok:
Közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. február 5, szerda

Elérhetőek az elmúlt két év légi növényvédelem hatósági ellenőrzéseinek eredményei

A Nébih honlapján már elérhető a légi növényvédelem hatósági felügyeletével kapcsolatos adattábla. Az összefoglaló a légi úton történő permetezések számáról, kockázatáról, a kezeléseken felmerülő esetleges problémákról, továbbá a hatósági eljárások eredményeiről nyújt tájékoztatást az elmúlt két év vonatkozásában. Az összefoglalóból látható, hogy egyre nagyobb területen végeznek drónnal növényvédelmi tevékenységet hazánkban. A felhasználók ismereteinek bővítése, a szabályok rendszeres ismétlése azonban továbbra is fontos, a bejelentési kötelezettségnek ugyanis sokan nem tesznek eleget.

Tovább >

2025. február 5, szerda

Mindent az EUDR-ről – tematikus oldal indult a Nébih weboldalán az erdőirtásmentes termékek felügyeletéről

Az erdőirtásmentes termékek forgalmazására (EUDR) vonatkozó uniós szabályok 2025. év végétől lépnek hatályba. Az alkalmazásukra való felkészülést azonban már most szükséges megkezdeni. Ehhez a Nébih ‒ a végrehajtásra kijelölt hatóságként ‒ a legfontosabb tudnivalókat egy új tematikus oldalon összefoglalva teszi közzé. Az EUDR honlapon folyamatosan bővülni fog a szakmai tartalom többek között segédletekkel, összefoglalókkal, friss tájékoztatókkal.

Tovább >