null Toxint termelő coli baktérium bio árpafű porban

Toxint termelő coli baktérium bio árpafű porban

2016. szeptember 24, szombat

Shigatoxin termelő E. coli baktériummal szennyezett alapanyagból állítottak elő többféle bio árpafű étrend-kiegészítő terméket Németországban. A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint a 140 g-os „BIO Gerstengras Pulver” nevű bio árpafű porból Magyarországra is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

  • Termék megnevezése: BIO Gerstengras Pulver 140 g
  • Tételazonosító/lot number: 33 PGB 150804
  • Minőség-megőrzési idő: 06/2017

A NÉBIH arra kéri a vásárlókat, hogy a fenti azonosítóval ellátott terméket ne fogyasszák el, mert egészségügyi problémát okozhat.

Az E. coli fertőzésről

A shigatoxin termelő Escherichia coli (röviden E. coli) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

További információk NÉBIH honlapján: Kérdezz-felelek az E.coli fertőzésekről

Friss hírek

2025. december 15, hétfő

Év végi nagy durranás: rozé pezsgőket vizsgált a Szupermenta

A Szupermenta terméktesztjén ezúttal száraz rozé pezsgőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A tesztben 23 alkoholos ital vett részt, melyek élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek voltak, jogsértő jelölés miatt azonban öt esetben hatósági intézkedések elrendelésére volt szükség. A kedveltségi vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy melyek a kóstolók által legkedveltebbnek ítélt rozé pezsgők.

Tovább >

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >