Lovak fertőző kevésvérűsége

null Továbbra is fokozottan figyelni kell a fertőző kevésvérűség miatt karanténba került lovakra

Továbbra is fokozottan figyelni kell a fertőző kevésvérűség miatt karanténba került lovakra

2015. május 1, péntek

Az Üllői Nagyállatklinikán karanténban tartott három ló közül kettőnél pozitív eredményt adott a harmadik vérvizsgálat fertőző kevésvérűségre. A hatóság ismételten felhívja az állatorvosok és a származási helyükön karanténban tartott lovak tulajdonosainak figyelmét a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára!

2015. március 9-én a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága fertőző kevésvérűség gyanúját állapította meg egy, az Üllői Nagyállatklinikán kezelt lóban. A járványügyi intézkedések kapcsán három állat a klinikán, öt állat a származási helyén a betegség megerősítésétől számított 90 napig karanténba került, mely során többszöri vérvétellel bizonyosodnak meg, hogy az állat fertőződött-e.Fontos, hogy a karantén ideje alatt a lovakat a tartási helyen a többi lótól elkülönítve kell tartani, ha ez nem megoldható, akkor az állatot erre alkalmas helyen kell elhelyezni, ellenkező esetben az egész állomány korlátozás alá kerül. A 90 napos karantén során 21 naponként kell vért venni az érintett állattól.

A megelőzés és védekezés legfontosabb eszközei

A lótartók felelőssége és kötelessége, hogy valamennyi lovukon végeztessék el a legalább háromévente kötelező szerológiai vizsgálatot még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik. Amennyiben lovai találkoznak más állattartó lovaival, a szűrővizsgálat elvégzése évente kötelező.

  • Ne vásároljanak ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
  • Ne tartsák a lovukat olyan helyen, ahol nem végzik el rendszeresen a többi ló kötelező fertőző kevésvérűség valamint takonykór szűrővizsgálatát.
  • Állatorvosi beavatkozás (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) elvégzése csak szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen szakember által.
  • Fedeztetés, sperma vásárlása esetén győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálati eredménye negatív lett.
  • Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és eredménye negatív lett-e.

A fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy 3 évnél nem régebbi érvényes szűrő vizsgálattal nem rendelkező lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet.

 

A betegség jellegzetességeiről és a témában további hasznos információkról olvashatnak a hivatal weboldalán:
Amit érdemes tudni a lovak fertőző kevésvérűségéről


Friss hírek

2024. április 19, péntek

Változnak az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok költségei

A Nébih ezúton tájékoztatja az ügyfeleit, hogy 2024. május 1-től az utánvétes fizetési módhoz kapcsolódó költségekben változás várható.

Tovább >

2024. április 19, péntek

Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)