null Tanácsok koronavírus járvány idején az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek

Tanácsok koronavírus járvány idején az élelmiszer-forgalmazó létesítmények üzemeltetőinek

2020. március 17, kedd

Fontos hangsúlyozni, hogy tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módón – pl. szennyezett élelmiszer fogyasztása révén – terjedne. Ezt erősítette meg a WHO, az EFSA, az Európai Járványügyi Központ és a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) is.

Frissíteve: 2020.04.09.

A koronavírus járvány megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a napi, higiéniai szabályok szigorú betartására, folyamatosan követni és alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket.

Élelmiszerek:
A forgalmazó felelős azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt. 

Nem előre csomagolt áruk esetén, különösen, ha azok hőkezelés és/vagy mosás nélkül fogyaszthatók: 

 1. Meg kell akadályozni, hogy az esetlegesen fertőzött emberek köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen az élelmiszerekre. Ennek megelőzését segíti a cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi- vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazása.
 2. Meg kell akadályozni, hogy a vásárlás során a vásárló kezétől, vagy köhögéssel, tüsszentéssel szennyeződhessen a termék. Ehhez biztosítani kell elegendő számú, megfelelő eszközt és csomagolóanyagot (pl. egyszer használatos kesztyű, egyszer használatos nylon és papírtasakok) a csomagolatlan termékek önkiszolgáló értékesítéséhez. Ezek helyes használatáról tájékoztatni kell a vásárlókat, valamint célszerű folyamatosan felügyelni is. Amennyiben a megfelelő, cseppfertőzésmentes védelem kellő biztonsággal nem megoldható, javasolt a kiszolgálás átmeneti átszervezése, eladópult mögötti elhelyezése, végső esetben pedig a csomagolatlan élelmiszerek forgalmazásának felfüggesztése.
 3. Az önkiszolgáló salátabár/salátapult üzemeltetése helyett a jelenlegi helyzetben a pultból való értékesítést javasoljuk.
 4. A jelenlegi helyzetben nem javasoljuk az otthonról hozott, saját csomagolóanyagok használatát.
 5. Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel. Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő gyakorlat az egyszer használatos kesztyű folyamatos levétele, majd ismételt felhúzása. Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt. Az eladók esetében a személyi higiénia betartása kiemelt fontosságú, rendszeres – forgalomtól függő – kézmosás, kézfertőtlenítés biztosítása szükséges. . A vásárlók részére a bejáratnál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítő, vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
 6. A megszokottól eltérő gyakorlattal kell az áruátvételt, kirakodást, üres ládák felrakodását végezni. A bolt személyzete ne érintkezzen a gépjármű vezetőjével.
 7. Javasoljuk a hulladékgyűjtők gyakoribb ürítését.


Környezet, berendezések, eszközök:Fokozottan tisztítani és fertőtleníteni kell a vásárlók által gyakran érintett felületeket. Előzetesen fel kell mérni, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek.

 1. A bevásárlókocsik és -kosarak fertőtlenítését naponta el kell végezni, különös figyelemmel a fogantyúkra. A vásárlók figyelmét fel kell hívni a higiénikus használatra, gyermek semmilyen körülmények között nem állhat a bevásárlókocsi rakterében.
 2. Az ajtókat, különösen a kilincseket (amennyiben nem önműködőek) rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell.. Ahol megoldható, ott az „érintésmentes” önműködő ajtókra kell korlátozni a be- és kijárást.
 3. A boltban lévő hűtőpultok fogantyúit, a forgalomtól függően, naponta több alkalommal fertőtlenítőszerrel át kell törölni. A termékek megfogására alkalmazott eszközöket javasolt egyszer használatos eszközökre (zacskó, kesztyű) cserélni. A nem egyszer használatos eszközöket, amennyiben kézzel és élelmiszerrel is érintkeznek, óránként cserélni és mosogatást követően fertőtleníteni kell. (Pl. pékáruknál kihelyezett eszközök.)
 4. A pénztárnál lévő áruszalagot, valamint az önkiszolgáló pénztárak rakodófelületeit folyamatosan tisztítani, fertőtleníteni kell. 
 5. Az érintőképernyőket, bankkártya-terminált rendszeresen fertőtleníteni kell. Célszerű megoldás lehet továbbá a terminálok fóliával történő borítása. Ez esetben a takarófóliát óránként cserélni kell. A pénztáraknál érintés nélkül használható, adagolós virucid kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt. A környezet, berendezések, eszközök tisztításához virucid hatású mosogatószert, felület-fertőtlenítőszert és takarítószert kell alkalmazni.
 6. Lehetőség szerint a helyiségek rendszeres átszellőztetése szükséges.
 7. Árufeltöltéskor, az árumozgatáshoz használt „békák”, egyéb eszközök használatakor a dolgozóknak kesztyűt kell viselniük. Utóbbi esetben, amennyiben ez nem történik meg, az eszközök fogantyúit minden használat után fertőtleníteni kell.

Dolgozók:
Alapvető élelmiszerhigiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel – mind az előállítás, mind a forgalmazás során – kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak. Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, számukra megfelelő, tiszta öltözetet kell biztosítani.

 1. A higiéniai teendőkről (a dolgozók és a vásárlók egészsége érdekében) javasolt oktatást tartani. Az NNK által javasolt valamennyi ponttal a dolgozóknak tisztában kell lenniük, és azt fokozottan be kell tartaniuk.
 2. Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen, továbbá óvja őket a túlzott igénybevételtől és a túlterheltségtől.
 3. Csemegepultban a kesztyű használata kötelező, emellett a rendszeres kézmosást is meg kell követelni.
 4. A pénztárban a vevő által csomagolt – egyébként csomagolatlan áru, pl. pékáru - a kód olvashatatlansága miatt nem bontható ki.
 5. A pénztárban dolgozó számára kézi fertőtlenítőt, vagy egyszer-használatos kesztyűt kell biztosítani. A kesztyűt legalább 2-3 óránként javasolt cserélni, illetve  kézmosási szünetet tartani.Evés, ivás előtt és után egyaránt kezet kell mosni vagy fertőtleníteni.
 6. Minden kézmosóhelyen virucid hatású kézfertőtlenítőszer használata ajánlott.
 7. Javasolt a pénztáros és a vásárlók közé plexifal beállítása.
 8. A takarítást végző személyzet védőeszközzel történő ellátásának fokozott figyelemmel kísérése.

Új dolgozó felvétele (NNK tájékoztatása alapján)
A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága. Ezt a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással jelölheti:  „Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.”
Az alapvető fontosságú ágazatok esetében (mint, amilyen az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás is) javasolt olyan munkavállalók felvételének előnyben részesítése, akik rendelkeznek egy éven belüli érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel.
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/591-rendelkezes-a-foglalkozas-egeszsegugyi-alapszolgaltatoknak

Vásárlók:
Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék. 

 1. Ennek egyik módja lehet ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat, és/vagy a helytelen gyakorlatot, valamint az áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra. Ilyen például a csomagolatlan termékek „összefogdosása”, helytelen eszközhasználat az önkiszolgáló értékesítésnél, bevásárló kocsi rakterébe ültetett, állított gyermek.
 2. A hosszabb sorok kialakulását pl. sorszámhúzással ajánlott megelőzni, valamint vonalak felfestésével felhívni a figyelmet a javasolt várakozási távolságra (legalább 1,5 méter).
 3. Jól látható helyen fel kell tüntetni, hogy sorban állás során a javasolt személyes távolságot a vásárlók egymás közt és a bolt munkatársaival is tartsák meg. 
 4. Fontos és minden felelős embertől elvárható, hogy akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, így élelmiszerüzletbe sem! 
 5. Vásárláskor még egészséges állapotban is csak azokat a termékeket érintsék meg, amit biztosan a kosárba tesznek!

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan végzi az ellenőrzéseket, melynek minden esetben részét képezi az alapvető higiéniai előírások betartásának ellenőrzése. 
A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében szakembereink valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok betartására, és felhívják a vállalkozók figyelmét a humán járványvédelmi óvintézkedések folyamatos követésére és alkalmazására.


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >