null Tájékoztatás a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterről az ültetvénytelepítési támogatásra pályázók részére

Tájékoztatás a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterről az ültetvénytelepítési támogatásra pályázók részére

Tájékoztatás a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterről az ültetvénytelepítési támogatásra pályázók részére
2021. május 19., szerda

2021. április 20-án megjelent a „Kertészet, -ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” (VP2 - 4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) című pályázati kiírás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a támogatási lehetőség iránt érdeklődők figyelmét, hogy ebből a forrásból csak olyan földterületen támogatható az ültetvény telepítése, amely a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben a telepítendő gyümölcsfaj vonatkozásában legalább „termesztésre alkalmas” minősítést kapott.

A támogatási kérelemhez mellékelni kell a gyümölcs termőhelyi kataszter bejegyzéséről kiadott határozat másolatát, vagy a termőhelyi katasztert vezető szerv igazolását arról, hogy a terület az adott gyümölcsfaj vonatkozásában szerepel a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben.

1.    Amennyiben a területet már korábban besorolták a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe, ez a https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny oldalon elérhető alábbi két nyilvános adatbázisban ellenőrizhető:

Gyümölcs Termőhelyi Kataszter:
•    Termőhelyi kataszter a NAIK adatai alapján (2014. március előtt felvett területek)
•    Termőhelyi kataszter a Nébih által bejegyzett területekről (2014. március - 2020. november 23.)

Kérjük, hogy a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterben már szereplő területekről kérelem beküldésével igényeljék a pályázathoz szükséges igazolást. A kérelemnek tartalmaznia kell a terület adatait: település név, helyrajzi szám, valamint a pályázó nevét, címét és MÁK (korábban MVH) regisztrációs számát. (Az elérhetőségek a cikk végén olvashatók.)

2.    Amennyiben a területet még nem sorolták be a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe:
A Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe vételi eljárásban a terület gyümölcstermesztésre való alkalmasságáról készített ökológiai szakvéleményt csatolni kell a kérelemhez. A szakvélemény beszerezhető a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Kutatóközponttól. A szakvéleményt a telepítést megalapozó talajvédelmi tervben előírt vizsgálati adatok birtokában, helyszíni szemlét követően állítják ki. 
A szakvélemény megrendelése a MATE honlapjáról letölthető űrlapon kezdeményezhető:
https://uni-mate.hu/hu/egyetemunk/szolgaltatasok/tajekoztato-gyumolcs-termohelyi-alkalmassagi-szakvelemenyek

A termőhelyi kataszterbe vonásra irányuló kérelem formanyomtatványa az alábbi linkről tölthető le. 
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1529274/Gyumolcs+termohelyi+kataszter+kerelem+Nebih-MGEI.pdf

A kérelem benyújtását követően az ügyintézés időtartamát elsősorban a termőhelyi szemlére alapozott szakvélemény elkészítése határozza meg, ezért javasoljuk az érintetteknek, hogy minél előbb vegyék fel a Gyümölcstermesztési Kutatóközponttal a kapcsolatot.

Mind az igazolás iránti, mind a Gyümölcs Termőhelyi Kataszterbe sorolás iránti kérelmet a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (Nébih-MGEI) Kertészeti Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályához nyújthatják be:
-    postai úton az 1537 Budapest, Postafiók 407 címre 
-    vagy ügyfélkapun, cégkapun keresztül (https://epapir.gov.hu)
Utóbbi esetben címzettnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, témacsoportnak a Kertészeti Szaporítóanyagot kell választani (bármelyik ügytípus jó).

További kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu email címre írhatják meg.
 


Friss hírek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2021. június 18., péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, ami általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2021. június 19-től három megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer
2021. június 17., csütörtök

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer

2021. július 1-jétől több lépcsőben valósul meg az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer átvezetése a digitális térbe. A változások, újítások alapvetően két jelentős témakört érintenek: az ügyviteli rendszer digitalizációján túl életbe lép az ún. egyetemleges felelősségvállalás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) modernizációs intézkedései elsősorban a vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítését, valamint a hiteles és gyors eredményközlést támogatják.

Tovább >