null Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

2024. november 20, szerda

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

A tudományos jelentés következtetései alapján most megemelt megengedhető napi bevitel, vagyis az ADI az egész életen át naponta fogyasztható anyag biztonságos mennyiségét tükrözi, ebben az esetben a szacharin és annak nátrium-, kalcium- és káliumsóit (E 954) foglalja magában.

A korábbi ADI-t 1995-ben határozták meg a hólyagdaganatok ‒ patkánykísérletekben megfigyelt ‒ megnövekedett előfordulása alapján. Jelenleg azonban tudományos egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy ezek a daganatok hím patkányokra specifikusak, és nem relevánsak az emberek esetében. 
Az EFSA szakértői a rendelkezésre álló adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a szacharin nem okoz DNS-károsodást, és nem valószínű, hogy fogyasztása az embereknél összefüggésbe hozható a rák kockázatával. Ezenkívül a fogyasztók expozíciója az újonnan meghatározott ADI alatt van, vagyis nem tekinthető egészségügyi kockázatnak.

A szacharin a 60-as, 70-es években vált népszerűvé cukorhelyettesítőként, de már több mint 100 éve használják ételek és italok édesítésére.  A szacharin sóit azért használják, mert jobban oldódnak vízben, ez megkönnyíti az ételekhez és italokhoz való hozzáadását, és édesebbé teheti őket. Mint minden élelmiszer-adalékanyagot, a szacharint és sóit is kötelező feltüntetni az élelmiszerek címkéin, ezzel megkönnyítve a fogyasztók tudatos döntéshozatalát.
https://www.efsa.europa.eu/en/news/saccharin-safety-threshold-increased 
 


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >