Vissza

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra

Spárgát az ünnepi asztalra
2017. április 12.

Hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, így többnyire csak csemegének számít a spárga fogyasztása. Pedig a most szezonális zöldség számos jó tulajdonsággal bír. Ráadásul a magyar termesztőknél kiváló minőségben kapható a nyúlárnyék néven is ismert zöldség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a spárgával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből általában két féle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila fejű spárgasíp is. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik.

A Közönséges spárgát (Asparagus officinalis) a világ számos táján termesztik. Európában az éghajlati viszonyoktól függően kora tavasszal, már március végén megjelennek az első zsenge spárgasípok, de van, ahol még június végén is szüretelhető.

A magyar spárga kiváló minőségű nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyékben, míg a zöldet – az utóbbi időben – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt. A lila spárga felhasználása fehér rokonával egyező, ugyanakkor markánsabb ízzel rendelkezik.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az ún. spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel és hűtőszekrényben – kissé nedves papírba csomagolva – maximum egy hétig tároljuk. Kiválóan tartósítható mélyhűtőben is, azonban fontos, hogy mielőtt lefagyasztanánk, feltétlenül főzzük elő (blansírozzuk). Mélyhűtőben 7-10 hónapon át is tárolhatjuk.

Vásárláskor mindig tartsuk szem előtt, hogy csak ellenőrzött forgalmazótól vásároljunk és olvassuk el a termék címkéjét, jelölését is. A legfrissebb terméket közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be. Figyeljünk arra, hogy a síp legyen friss, fényes felületű, mert a fénytelen, kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok élvezeti értéke csekély.

Kapcsolódó anyag:
A közlemény letölthető formában



Friss hírek

Közvetlenül is letölthető a szarvasmarha-átlaglétszámigazolás
2019. március 25, hétfő

Közvetlenül is letölthető a szarvasmarha-átlaglétszámigazolás

Március végén kezdődik a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálási kampánya
2019. március 22, péntek

Március végén kezdődik a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálási kampánya

Sikeresen lezajlott az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása
2019. március 21, csütörtök

Sikeresen lezajlott az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása

Madárinfluenza – továbbra is fontos a járványvédelmi zártság biztosítása
2019. március 20, szerda

Madárinfluenza – továbbra is fontos a járványvédelmi zártság biztosítása

Beköszöntött a medvehagymaszezon
2019. március 19, kedd

Beköszöntött a medvehagymaszezon

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje
2019. március 18, hétfő

Közeledik a szarvasgombagyűjtési naplók érvényesítésének határideje

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot
2019. március 15, péntek

Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen értékeli újra a glifozát hatóanyagot

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén
2019. március 14, csütörtök

Tűzgyújtási tilalom visszavonása az ország teljes területén

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih
2019. március 14, csütörtök

Antibiotikumot vény nélkül kiadó állatpatika ellen indított eljárást a Nébih

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih
2019. március 13, szerda

Jogosult erdészeti szakszemélyzeti továbbképzését szervez a Nébih

Illegális sertéstelepet talált a Nébih
2019. március 13, szerda

Illegális sertéstelepet talált a Nébih

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás
2019. március 11, hétfő

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez
2019. március 10, vasárnap

Útmutató készült a menhelyi örökbefogadás népszerűsítéséhez

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás
2019. március 8, péntek

Nem változott a bioüzemanyag-termékek nyomon követhetőségére vonatkozó szabályozás

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny
2019. március 7, csütörtök

2019-ben is elindul a Maradék Nélkül Online Kvízverseny

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
2019. március 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal