Somogy megye - 87. számú vizsgálat - Eötvös Ifjúsági Panzió Főzőkonyha - Balatonfenyves
Somogy megye - 87. számú vizsgálat - Eötvös Ifjúsági Panzió Főzőkonyha - Balatonfenyves
87. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Eötvös Ifjúsági Panzió Főzőkonyha
(8646 Balatonfenyves, Balaton u.2.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,1 pont |
Menü: Gyümölcslves, rántott szelet rizzsel és savanyúsággal
Mintavétel ideje: 2019. július 09.
Mintavételi alap : 122 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: gyermek és felnőtt korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
VIKING Szolgáltató és Vendéglátó Kft.
(8646 Balatonfenyves, Balaton u.2.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gyümölcsleves (432 g /adag)
Külső megjelenés: |
Sötét mályvaszínű alaplében piros málna és fekete és piros ribizli szemek és lilás színű szederdarabok találhatók a léhez képest megfelelő mennyiségben. A levesben feltehetően a tejterméket tartalmazó sűrítésből származó apró fehér szemcsék láthatók. A ribizlifürt szárrésze is a levesbe került |
Állomány: |
Gyümölcslevesre jellemző, megfelelően híg alaplében a gyümölcsök megfelelő puhaságúak, a málna némelyike szétfőtt. Az apró magvak rágási maradékot adnak. |
Illat: | Jellemző, savanykás-édeskés, enyhén fahéjas, a gyümölcsös és a savanykás tejtermék illata harmonikus. |
Íz: |
A gyümölcsök íze a fagyasztott gyümölcsökére jellemző. Összességében gyümölcsös, édes ízű, de a ribizliszemek erősen savanyúak-fanyarak. |
Rántott szelet rizzsel (136 g + 294 g /adag)
Külső megjelenés: |
Egy darab, kb. 17 x 10 cm nagyságú, jellemző hússzelet formájú, egyenletes vastagságúra (kb. 1 cm-re) klopfolt, aranybarnára sütött panírral hiánytalanul fedett, drapposfehér metszésfelületű hússzelet köretekén párolt rizst kínálnak. A panír néhol felhólyagosodott. A rizs törtfehér színű, jellemző, hosszúkás alakú, több tört és barnás színűre túlpirított szemet tartalmaz. |
Állomány: |
A rizs kisebb csomókba összeállt, nem egyenletesen főtt át, több szem kemény. A hús nem jól tisztított, inas részeket is tartalmaz, kellően átsült, a ropogós panír a húshoz nem jól tapad, néhol felhólyagosodott. |
Illat: | A rizs illatában a zsiradék és enyhe kesernyés illat dominál. A rántott hús jellemző illatú, de inkább a sült panír illata érződik. |
Íz: |
A rizs jellemző, gabona ízét elnyomja a zsiradék íze. A hús erősen sós ízhatású, a sóeloszlás nem egyenletes, ami mellett a sertés hús karakteres, tolakodó, kellemetlen íze is erősen érződik. |
Savanyúság (118 g /adag)
Külső megjelenés: |
Zöld színű csemeguborka-, zöld dinnye és zöldparadicsom-, piros színű paprika-karikák, egyenetlenül darabolt vajszínű káposzta-csíkok láthatók egyenletesen elkeverve. A káposzta mennyisége dominál a csalamádéban. |
Állomány: |
Roppanós állományú, de a növényi részek rágási maradékot adnak, rágás során gumiszerűek. |
Illat: | A szúrós ecetes illata mellett kénes szag érezhető. |
Íz: |
Ecetes-savanykás, állott ízhatású, kénes ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Gyümölcsleves
- gyümölcskeverék
- erdei gyümölcskeverék
- szegfűszeg
- kristálycukor
- liszt
- tejföl
- fahéj
Rántott szelet
- olaj
- panírozott csirkemell filé
Rizs
- rizs
- olaj
- só
A savanyúsághoz nem érkezett be anyaghányadnyílvántartás.