null Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból
2016. december 10, szombat

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint könnyen rozsdásodó fémből készült paradicsom passzírozó került kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (NÉBIH) az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a szlovák bejelentésről.

A termék tételazonosítója: 1250.
Gyártó: Mofer Kft.
Forgalmazó: KAPIGA Kft. 
 
A kifogásolt konyhai eszköz savas élelmiszerrel (pl. paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (pl. rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe.

 

A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.
 
 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának. ​


Friss hírek

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH
2021. szeptember 23, csütörtök

Újabb „horror” vágóhidat záratott be a Nébih és a KH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Tovább >

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >