null Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

2016. december 10, szombat

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint könnyen rozsdásodó fémből készült paradicsom passzírozó került kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (NÉBIH) az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a szlovák bejelentésről.

A termék tételazonosítója: 1250.
Gyártó: Mofer Kft.
Forgalmazó: KAPIGA Kft. 
 
A kifogásolt konyhai eszköz savas élelmiszerrel (pl. paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (pl. rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe.

 

A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.
 
 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának. ​


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >