null Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

2016. december 10, szombat

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint könnyen rozsdásodó fémből készült paradicsom passzírozó került kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (NÉBIH) az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a szlovák bejelentésről.

A termék tételazonosítója: 1250.
Gyártó: Mofer Kft.
Forgalmazó: KAPIGA Kft. 
 
A kifogásolt konyhai eszköz savas élelmiszerrel (pl. paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (pl. rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe.

 

A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.
 
 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának. ​


Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >