null Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

Silány minőségű paradicsom passzírozót vontak ki a forgalomból

2016. december 10, szombat

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint könnyen rozsdásodó fémből készült paradicsom passzírozó került kereskedelmi forgalomba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (NÉBIH) az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a szlovák bejelentésről.

A termék tételazonosítója: 1250.
Gyártó: Mofer Kft.
Forgalmazó: KAPIGA Kft. 
 
A kifogásolt konyhai eszköz savas élelmiszerrel (pl. paradicsom) érintkezve rövid idővel a használata után erősen korrodálódik, jól látható vöröses-barnás elváltozást okozva az eszköz felületén. Az oxidációs folyamatok következtében nem kívánt anyagok (pl. rozsda) kerülhetnek a készülő élelmiszerbe.

 

A hatóság a termék magyarországi előállítójánál vizsgálatot indított a gyártástechnológia hibájának feltárása érdekében.
 
 A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait, ezért a NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy használat előtt mindig győződjenek meg az étel készítéséhez, tárolásához használandó konyhai eszközeik épségéről. Élelmiszer előállításához rozsdamentes anyagokból készített eszközöket részesítsék előnyben, melyek ellenállnak az élelmiszer-alapanyagokban előforduló természetes savak maró hatásának. ​


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >