null Kullancscsípés által kialakult húsallergia okozott halálesetet

Kullancscsípés által kialakult húsallergia okozott halálesetet

2025. november 24, hétfő

A Virginiai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói megerősítették az első halálesetet, melyet α-gal szindróma okozott: ez egy kullancscsípés által kiváltott húsallergia, amely egyre gyakrabban fordul elő az Egyesült Államokban.

Az α-gal szindróma egy olyan ételallergia, amely akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer az emlősökben (szarvasmarha, sertés, kecske stb.) található galaktóz-α-1,3-galaktóz (α-gal) diszacharid molekulára mint allergénre reagál. Ha egy kullancs ezen állatok véréből táplálkozik, az α-gal bejut a nyálába, majd egy későbbi csípéssel átviheti a molekulát egy emberre, érzékennyé téve az emberi immunrendszert erre a cukormolekulára.  

A most nyilvánosságra került eset 2024 nyarán történt: egy amerikai férfi egy marhahúsból készült hamburger elfogyasztása után néhány órával összeesett, majd meghalt — írja a New Food Magazine. Csak mostanra sikerült megállapítani a halál pontos okát, amit súlyos, késleltetett anafilaxiás reakciónak azonosítottak. Az erről született tanulmányt a Journal Of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóiratban publikálták. A halál okát kezdetben „hirtelen megmagyarázhatatlan halál”-ként jelölték meg, de az áldozat feleségének kérésére további teszteket végeztek, és a vérvizsgálat során α-gal érzékenységet, valamint halálos anafilaxiára utaló bio-markereket mutattak ki. Platts-Mills α-gal szakértő szerint fontos lenne, hogy a marha-, sertés- vagy bárányhús fogyasztása után 3-5 órával jelentkező súlyos hasi fájdalmakat anafilaxia lehetséges okaként is vizsgálják. 


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Milyen kockázatokat rejt az ehető virágok fogyasztása?

Egy spanyol tanulmány szerint az ehető virágok pirrolizidin- és tropán-alkaloid-tartalma aggodalomra ad okot.

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

Táplálkozási sötét anyag

Az élelmiszerekben található több mint 26.000 biokémiai összetevőből csak körülbelül 150 anyagot vizsgálnak, a szervezetbe kerülő kémiai anyagok döntő többsége a kutatások számára láthatatlan.

Tovább >