Altroconsumo: mogyorókrémteszt
Egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet 14 kakaós mogyorókrémet vizsgált meg, az eredmények igencsak meglepőek.
A Ferrero ikonikus termékénél, a Nutellánál több versenytársa is jobb minősítést kapott, mivel azok nem csak tápértékben és az összetevők minőségében, de még ízben is felülmúlták a piacvezetőt ― írja az Il Fatto Alimentare az Altroconsumo vizsgálatáról.
A vakteszt formájában megrendezett kóstolást egy független fogyasztói csoport végezte. Az egyes termékek között a legnagyobb különbséget a mogyorótartalomban tapasztalták: a Novi 45%-os mogyorótartalmával messze kiemelkedett a mezőnyből, utána következett a Zaini Emilia 25%-kal, a Rigoni di Asiago 19,5%-kal és a Lindt szintén 25%-kal. A 13%-os mogyorótartalmú Nutella messze elmaradt az előbbiektől.
Az értékelésben fontos szempont volt a felhasznált zsiradék típusa is. A napraforgóolajos termékek előnyt élveztek a pálmaolajosakkal szemben, mivel a telített zsírsavakban gazdag pálmaolaj kevésbé egészséges. A Zaini Emilia előállításához fondente napraforgóolajat használnak, míg a Novi egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot, csak a mogyoró természetes olaját. Emiatt tápértékben a legmagasabb pontszámot érte el, amit az alacsonyabb cukortartalom és a kedvező rosttartalom is erősített. Ízben ugyanakkor a Zaini bizonyult erősebbnek.
A teszt győztese végül a Zaini Emilia Crema Fondente lett, amely 25%-os mogyorótartalmával és a kóstoláson elért kiemelkedő értékelésével utasította maga mögé a többieket. A képzeletbeli dobogó második fokára a tejmentes, bio Rigoni di Asiago Nocciolata Dark, a harmadikra pedig a Novi állhatott fel. A végső rangsorban – amely figyelembe vette az összetevők átláthatóságát és a cukortartalmat is – a Nutella a középmezőnyben, több más termékkel holtversenyben a 6. helyen végzett.
Az Altroconsumo a klasszikus Nutellát a vegán változattal is összevetette. Ízben a két termék szinte megkülönböztethetetlen volt, csak minden 5. tesztelő érezte köztük az eltérést. A Ferrero a Nutella Plant-Based termékhez csicseriborsót és rizsszirupot használ sovány tejpor helyett, ugyanakkor ennek a változatnak a cukor- és a kalóriatartalma is alacsonyabb. A vegán Nutella az összesítésben végül csak a 10. helyen végzett.