null Altroconsumo: Mogyorókrémteszt

Altroconsumo: mogyorókrémteszt

2025. október 14, kedd

Egy olasz fogyasztóvédelmi szervezet 14 kakaós mogyorókrémet vizsgált meg, az eredmények igencsak meglepőek.

A Ferrero ikonikus termékénél, a Nutellánál több versenytársa is jobb minősítést kapott, mivel azok nem csak tápértékben és az összetevők minőségében, de még ízben is felülmúlták a piacvezetőt ― írja az Il Fatto Alimentare az Altroconsumo vizsgálatáról.

A vakteszt formájában megrendezett kóstolást egy független fogyasztói csoport végezte. Az egyes termékek között a legnagyobb különbséget a mogyorótartalomban tapasztalták: a Novi 45%-os mogyorótartalmával messze kiemelkedett a mezőnyből, utána következett a Zaini Emilia 25%-kal, a Rigoni di Asiago 19,5%-kal és a Lindt szintén 25%-kal. A 13%-os mogyorótartalmú Nutella messze elmaradt az előbbiektől.

Az értékelésben fontos szempont volt a felhasznált zsiradék típusa is. A napraforgóolajos termékek előnyt élveztek a pálmaolajosakkal szemben, mivel a telített zsírsavakban gazdag pálmaolaj kevésbé egészséges. A Zaini Emilia előállításához fondente napraforgóolajat használnak, míg a Novi egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott zsiradékot, csak a mogyoró természetes olaját. Emiatt tápértékben a legmagasabb pontszámot érte el, amit az alacsonyabb cukortartalom és a kedvező rosttartalom is erősített. Ízben ugyanakkor a Zaini bizonyult erősebbnek.

A teszt győztese végül a Zaini Emilia Crema Fondente lett, amely 25%-os mogyorótartalmával és a kóstoláson elért kiemelkedő értékelésével utasította maga mögé a többieket. A képzeletbeli dobogó második fokára a tejmentes, bio Rigoni di Asiago Nocciolata Dark, a harmadikra pedig a Novi állhatott fel. A végső rangsorban – amely figyelembe vette az összetevők átláthatóságát és a cukortartalmat is – a Nutella a középmezőnyben, több más termékkel holtversenyben a 6. helyen végzett. 

Az Altroconsumo a klasszikus Nutellát a vegán változattal is összevetette. Ízben a két termék szinte megkülönböztethetetlen volt, csak minden 5. tesztelő érezte köztük az eltérést. A Ferrero a Nutella Plant-Based termékhez csicseriborsót és rizsszirupot használ sovány tejpor helyett, ugyanakkor ennek a változatnak a cukor- és a kalóriatartalma is alacsonyabb. A vegán Nutella az összesítésben végül csak a 10. helyen végzett.


Friss hírek

2025. december 5, péntek

Az EFSA biztonságos beviteli szintet határozott meg a delta-8 THC-ra

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elemezte az élelmiszerekben található delta-8 tetrahidrokannabinolra (delta-8 THC) vonatkozó adatokat, és biztonságos beviteli szintet határozott meg.

Tovább >

2025. december 4, csütörtök

A hazai piacon kapható fehérjeporok nehézfém-tartalmának vizsgálati eredményei

Magyar kutatók a nálunk is elérhető fehérjeporok nehézfém-tartalmát vizsgálták, az eredmények „megnyugtató pillanatképet” mutatnak.

Tovább >