A skandináv diéta a következő nagy étkezési trend?
Az egészségügyi trendek nagy üzletet jelentenek az élelmiszer- és italmárkák számára. Vajon az új skandináv diéta meghódítja majd az iparágat, vagy csak egy gasztronómiai villanás lesz?
A COVID-19 világjárvány nyomán az egészség és jólét felé irányuló fogyasztói tendencia több tucat új, olykor szokatlan diéta elterjedéséhez vezetett. Az alacsony hisztamintartalmú étrendtől a húsevő étrendig az ételek és italok világa tele van új étkezési stílusokkal az egészség javítása, a fogyás és a hosszabb élet reményében. De milyen is a skandináv étrend, amely a hosszabb élet ígéretével kecsegtet? A skandináv diéta valójában nem új fogalom. Az északi régióból – Dániából, Finnországból, Norvégiából, Izlandról, Svédországból és Grönlandról – származik és már több száz éve létezik. Az étrend a régió hagyományos étkezési szokásain alapul és különösen a konzervált, füstölt és tartósított halakra összpontosít. A friss és tartósított bogyós gyümölcsök, gyógynövények, gyökérzöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék szintén nagy szerepet kapnak. A skandináv diétát amellett, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatásairól ismert, a helyi eredetű összetevők népszerűsítésének köszönhetően a fenntarthatóság elveinek is jól megfeleltethető. Ami pedig a halfajtákat illeti, a skandináv étrend a minőségről és a változatosságról szól. Az étrend iránti érdeklődés folyamatosan növekszik és a fogyasztók világszerte elfogadják ezt az egészséges és fenntartható táplálkozási formát. Ezt erősítik azok a kutatások, amelyek szerint az ilyen étkezési stílus követése csökkentheti a krónikus betegségek számát és javíthatja a szív egészségét írja a FoodNavigator.