null Nyomokban egeret tartalmazhat…

Nyomokban egeret tartalmazhat…

2015. október 27, kedd

Egy Pest megyei szaloncukorgyártó üzemben tartott közös ellenőrzést október közepén a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). A vizsgálat során többek között 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglaltak le az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.

Az édesipari üzemben rovarok (legyek, méhek) és rágcsálók is bőven akadtak. Az ellenőrzés idején megdöbbentő módon épp egy egér fulladozott a fondantban. A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott. Emellett a gyártásközi nyomonkövetés is hiányos volt.

A KÜI ellenőrei 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőség megőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant foglaltak le és utaltak megsemmisítésre. Az eljárás folyamatban van.

A NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályossága jelenleg vizsgálat alatt áll.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

 

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >