null Növényvédő szerre vontakozó kísérleti engedély

Növényvédő szerre vontakozó kísérleti engedély

Növényvédő szerre vontakozó kísérleti engedély

Egy nem engedélyezett növényvédő szerrel, vagy egy már engedélyezett növényvédő szerrel nem engedélyezett kultúrában szabadföldön kutatás-fejlesztési, engedélyezési célú vizsgálatához „kísérleti engedély”-re van szükség. A 1107/2009/EK rendelet 54. cikk „Kutatás és fejlesztés” fejezete tárgyalja a tagországok számára a kísérleti engedélyek kiadásának lehetőségét.

Magyarországon a kísérleti engedélyre vonatkozó jogszabályi követelményeket a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről szóló 89/2004. (V.15.) FVM rendelet 21-22. § szabályozza.

A „kísérleti engedély” meghatározott adatok benyújtása és szakmai követelmények teljesülésekor adható ki. Egy növényvédő szerre a kísérleti engedély akkor adható ki, ha az engedélykérelemben foglalt adatok hiánytalanul kerültek benyújtásra az engedélyező hatósághoz, érvényes Biztonsági adatlap a készítményről rendelkezésre áll és a benyújtott dokumentáció alapján megállapítható, hogy a készítmény kísérleti célú felhasználása során nem várható, hogy az káros hatással lehet a vizsgálóhelyeken a felhasználókra, állatokra és nem jelent elfogadhatatlan kockázatot a környezeti elemekre. A kísérletet beállító, végrehajtó személy a szükséges szakmai ismeretekkel a külön jogszabályban foglaltak szerint rendelkezik.

A kiadott kísérleti engedély alapján, a kérelmező, felhasználó a kísérleti készítményeket csak ellenőrzött feltételek mellett korlátozott területen és a rendelkező részben kötelezően előírt felhasználási körülmények mellett állíthatják vizsgálatba. A kísérleti engedélyhez a kérelmet a NÉBIH NTAI engedélyezési hatósága vezetőjének címezve kell benyújtani két példányban „Kísérleti engedélykérelem” formanyomtatványon. A magyarországi GEP minősítésű elismert vizsgálóhelyeken a kísérlet a kérelmező részéről előzetesen bemutatott kísérleti engedély ellenében kezdhető el. A kísérleti engedélykérelem mellékletében hiánytalanul kell megadni a formált készítménynek és hatóanyagának nevét, a készítmény engedélyét az EU országokban, a felhasználásra vonatkozó adatokat, a kísérletek nagyságát (nagy parcellás, kis parcellás kísérletek), a kijelölt vizsgálóhelyek területi elhelyezkedését és a hatóanyagra és készítményre vonatkozó legfontosabb toxikológiai és ökotoxikológiai adatokat.

A központi hivatalok felülvizsgálatával és a járási (fővárosi kerületi) hivatalok megerősítésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 379/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 195. § (4) bekezdés c) pontja alapján a kísérleti engedélyek tárgyában a NÉBIH 2017. január 1. napjától nem rendelkezik hatáskörrel.

A földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 19. § a) pontja szerint 2017. január 1-jével a Kormány élelmiszerlánc-felügyeleti szervként az Éltv. 33. § e) pontjában foglaltak tekintetében a élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró Pest Megyei Kormányhivatalt jelöli ki.

Letölthető nyomtatványok
Kísérleti engedélykérelem növényvédő szerek biológiai vizsgálatára (application for biological trials by pesticides) (Word/Pdf)


Friss hírek

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon
2021. május 17., hétfő

Megszűntek a madárinfluenza miatti korlátozások Magyarországon

Május 16-án feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Hajdú-Bihar megyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az enyhítő intézkedés annak köszönhető, hogy az egy hónappal korábbi esetet nem követte újabb megbetegedés, illetve sikerült megállítani a madárinfluenza átterjedését az ország egyéb területeire.

Tovább >

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll
2021. május 13., csütörtök

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójának kiadásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérelem nélkül is gondoskodik. Ám szükség esetén maga az állatorvos is fel tudja gyorsítani a folyamatot: e-ügyintézéssel perceken belül megkapható a FELIR azonosító.

Tovább >