null Nem engedélyezett színezék Libanonból származó pácolt tarlórépában

Nem engedélyezett színezék Libanonból származó pácolt tarlórépában

2016. szeptember 2, péntek

Nem engedélyezett Rhodamine B (szín indexszám 45170) színezéket talált a német hatóság libanoni pácolt tarlórépában, melyről az EU gyorsriasztási rendszerén (RASFF) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is értesítést kapott. 

Frissítés - 2016. szeptember 22.:

A budapesti vállalkozás a kifogásolt tétel teljes mennyiségét értékesítette már. A hatóság kötelezte a céget, hogy üzletében helyezzen ki a termékkel kapcsolatos problémáról szóló tájékozatót.

Korábban írtuk:

A termékből a német kereskedő Németországba, a Cseh Köztársaságba, Lengyelországba és Magyarországra is szállított. 

Hazánkba egy budapesti vállalkozáshoz két alkalommal, összesen 6 karton (12x600g) színes címkével, zöld, lecsavarható fedéllel ellátott, kerek, átlátszó üvegben érkezett az alábbi azonosítóval:


Márkanév: Boustan – Quality Foods Product
Kiszerelési egység: 600 g
Lejárati idő: 2018.02.28.
Gyártó: Orient Foods L.LC (Saida, Libanon)

A Rhodamine B az EU-ban nem engedélyezett élelmiszer színezék. A festékanyag illegálisan van jelen az EU-ban forgalomba hozott élelmiszerekben.


A jelenleg rendelkezésre álló toxikológiai vizsgálati eredmények szerint lehetségesen (potenciálisan) rákkeltő és örökítőanyagot károsító (genotoxikus) hatású.

További információk:
EFSA Journal (2005) 263, 1-71. Review the toxicology of a number of dyes illegally present in food in the EU


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >