null Nem engedélyezett növényvédőszer hatóanyagot mutattak ki a kígyóuborkában

Nem engedélyezett növényvédőszer hatóanyagot mutattak ki a kígyóuborkában

2015. október 16, péntek

Kígyóuborkát kellett kivonni a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laborvizsgálatai nem engedélyezett növényvédő szer hatóanyagot mutattak ki egy tolna megyei kiskereskedő raktárában vett mintából. A forgalomba került kígyóuborka fogyasztása rövid időn belül jelentkező emésztési panaszokat okozhat. Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el. A NÉBIH a kivizsgálás fejleményeiről folyamatos tájékoztatást ad.

A NÉBIH ellenőrei az éves ellenőrzési terv alapján növényvédőszer-maradék vizsgálat céljából Pálné Szigeti Mónika (Tolna megye) kiskereskedő raktárában vettek mintát, ahonnan több zöldségboltba is történt szállítás. A jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok alapján, a megmintázott kígyóuborkát a csongrádi Pigniczki Péter őstermelő termelte.

A laborvizsgálat a mintában határérték feletti mértékben mutatott ki rovarölő szer hatóanyagokat: acefát 0,73 mg/kg és metamidofosz 0,088 mg/kg. Sem az Unióban, sem Magyarországon nem engedélyezett egyik hatóanyag használata sem!

A mért szermaradék mennyiség – a szokásosnál jelentősen nagyobb mennyiségű uborka fogyasztása esetén – rövid időn belül jelentkező tüneteket okozhat, de hosszú távú, egészségügyi károsodást nem jelent. Normál fogyasztási szokásoknak megfelelő mennyiségben tüneteket nem, vagy kis eséllyel okozhat. Mindkét hatóanyag nagy dózisban okozhat émelygést, hányást, gyengeséget, ugyanakkor gyorsan felszívódnak és eloszlanak a szervezetben. Az acefát 12-24 órán belül távozik a vizelettel, ahogyan a metamidofosz is 1-3 napon belül már kiürülhet. Magzatkárosító, mutagén, génkárosító vagy karcinogén hatást nem figyeltek meg egyik hatóanyag esetében sem. Aki mégis tapasztalja a kígyóuborka elfogyasztását követően a fentiekben is felsorolt tüneteket – tehát émelygést, hányást, gyengeséget – javasoljuk, hogy keresse fel a kezelőorvosát.

Az országos főállatorvos azonnali vizsgálatot rendelt el, az érintett tételeket a kereskedelmi forgalomból visszahívják. A NÉBIH az esetet – a tiltott növényvédőszer használata és annak élelmiszerbiztonsági kockázata miatt - kiemelt ügyként kezeli. A továbbiakban a hatóság folyamatosan közli az érintett helyeket és egységeket, ahonnan a vásárlókhoz kerülhetett a termékből.

Amennyiben esetleg ilyen uborkát vásároltak, a hivatal kéri, hogy azt ne fogyasszák el! A vállalkozók figyelmét pedig ismételten felhívják az önellenőrzés fontosságára, azaz hogy maguk is vizsgáltassák be tételeiket.

Kapcsolódó tartalmak:
Háttéranyag 
Értékesítési adatok


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >