null Létfontosságú létesítmények az agrárgazdaságban is

Létfontosságú létesítmények az agrárgazdaságban is

2014. január 13, hétfő

Az lakosság ellátásának és a mindennapi élet zavartalan fenntarthatóságának biztosítása érdekében 2014. január 1-jétől a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban, valamint az elosztó hálózatok esetében is meg kell határozni a létfontosságú létesítmények körét. Bár a kijelölést alapvetően a vállalkozásoknak kell kezdeményezniük, de a gyors és gördülékeny lebonyolítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hamarosan felveszi a kapcsolatot a várhatóan érintett ágazati szereplőkkel.

Az 540/2013. (XII. 30.) Kormányrendelet alapján a nemzeti létfontosságú rendszerelemmé történő nyilvánítást – az üzemeltetőn kívül – a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi-, valamint növény- és talajvédelmi igazgatóságai is kezdeményezhetik, a kijelölés és annak visszavonása pedig a NÉBIH hatáskörébe tartozik.

A létfontosságú létesítmények a növényi genetikai erőforrás-megőrzéssel, állati oltóanyag előállítással, élelmiszer-előállítással, valamint élelmiszer-elosztással foglalkozó vállalkozások közül kerülnek ki. Nemzeti létfontosságú rendszerelemnek minősülnek majd például azok a hús-, és baromfihús-készítmény gyártással foglalkozó cégek, melyek napi kapacitása eléri a 150 tonnát, de az olyan génbankok is, melyek növények esetén legalább ezer megőrzött tétellel rendelkeznek.

A kijelölt létesítményeknek 2015. január 1-jétől biztonsági összekötő személyeket is foglalkoztatniuk kell. Az adategyeztetés még folyamatban van, azonban a NÉBIH előzetes becslései alapján csupán egy szűk réteget, kevesebb mint 200 vállalkozást érint a rendelet. Annak érdekében, hogy a kijelölt kör mielőbb tisztázódjon, a NÉBIH február végéig felveszi a kapcsolatot az ágazat érintett szereplőivel.

 

 

Kapcsolódó jogszabályok
2012. évi CLXVI. törvény a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

2008/114/EK tanácsi irányelv (2008. december 8-i) az európai kritikus infrastruktúrák azonosításáról és kijelöléséről, valamint védelmük javítása szükségességének értékeléséről 

540/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet a létfontosságú agrárgazdasági rendszerelemek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről

 


Friss hírek

2024. április 19, péntek

Változnak az állategészségügyi diagnosztikai vizsgálatok költségei

A Nébih ezúton tájékoztatja az ügyfeleit, hogy 2024. május 1-től az utánvétes fizetési módhoz kapcsolódó költségekben változás várható.

Tovább >

2024. április 19, péntek

Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

Tovább >