null Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során

Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során

Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során
2015. április 16, csütörtök

Elkezdődtek a földeken a tavaszi munkálatok, így a tavaszi vetések is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy csávázott vetőmagvak vetése esetén, pneumatikus vetőgépek használatakor a magokról esetlegesen ledörzsölődő port, megfelelő csővezetékkel, a talaj felszínére vagy a barázdába kell levezetni.

A csávázott vetőmagok kezelése és vetése során leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelent az ember egészségére és a környezetre. Ilyen kockázat adódhat vetés közben, mikor a rovarölő szer hatású csávázó szer maradvány a környékbeli virágzó növényzetre kerülve a nem cél szervezetekre káros hatással van. Emellett meg kell jegyezni, hogy a gombaölő hatású szerek elsodródása ugyancsak elfogadhatatlan mértékben terheli a nem kezelt területek életközösségeit. A por elsodródásával elsősorban a pneumatikus vetőgépek használata esetén kell számolni. A helyzetet súlyosbítja, ha poros a vetőmag, vagy ha az időjárási körülmények, pl. szeles idő fokozza a por elsodródásának lehetőségét. Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető. A deflektor a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt egy csővezeték segítségével levezeti a barázdába, meggátolva a környezeti károkozást.

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel. Az Európai Unió tagállamaiban a deflektor alkalmazása jellemzően kötelező minden olyan esetben, amikor kockázatos növényvédő szerrel csávázott magot vetnek. Magyarországon a rovar- és gombaölő csávázó szerek engedélyokirataiban egyértelműen meghatározzák a kockázatcsökkentő eszköz használatának szükségességét, mindemellett a csávázó üzem által, valamint kiemelten a csávázott vetőmag vetésekor betartandó előírások is feltűntetik .

Mezőgazdasági környezetünk megóvása a fenntartható termelés szempontjából alapvető követelmény, melyet az engedélyező hatóság a földhasználók érdekeinek figyelembevételével kezel. A fogyasztók egészségének védelme, a fajok sokszínűségének fenntartása és a mezőgazdasági termelés biztonsága közös érdekünk.


Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >