null Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során

Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során

Kötelező a porelvezető adapterek (deflektor) alkalmazása a vetés során
2015. április 16, csütörtök

Elkezdődtek a földeken a tavaszi munkálatok, így a tavaszi vetések is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy csávázott vetőmagvak vetése esetén, pneumatikus vetőgépek használatakor a magokról esetlegesen ledörzsölődő port, megfelelő csővezetékkel, a talaj felszínére vagy a barázdába kell levezetni.

A csávázott vetőmagok kezelése és vetése során leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelent az ember egészségére és a környezetre. Ilyen kockázat adódhat vetés közben, mikor a rovarölő szer hatású csávázó szer maradvány a környékbeli virágzó növényzetre kerülve a nem cél szervezetekre káros hatással van. Emellett meg kell jegyezni, hogy a gombaölő hatású szerek elsodródása ugyancsak elfogadhatatlan mértékben terheli a nem kezelt területek életközösségeit. A por elsodródásával elsősorban a pneumatikus vetőgépek használata esetén kell számolni. A helyzetet súlyosbítja, ha poros a vetőmag, vagy ha az időjárási körülmények, pl. szeles idő fokozza a por elsodródásának lehetőségét. Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető. A deflektor a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt egy csővezeték segítségével levezeti a barázdába, meggátolva a környezeti károkozást.

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel. Az Európai Unió tagállamaiban a deflektor alkalmazása jellemzően kötelező minden olyan esetben, amikor kockázatos növényvédő szerrel csávázott magot vetnek. Magyarországon a rovar- és gombaölő csávázó szerek engedélyokirataiban egyértelműen meghatározzák a kockázatcsökkentő eszköz használatának szükségességét, mindemellett a csávázó üzem által, valamint kiemelten a csávázott vetőmag vetésekor betartandó előírások is feltűntetik .

Mezőgazdasági környezetünk megóvása a fenntartható termelés szempontjából alapvető követelmény, melyet az engedélyező hatóság a földhasználók érdekeinek figyelembevételével kezel. A fogyasztók egészségének védelme, a fajok sokszínűségének fenntartása és a mezőgazdasági termelés biztonsága közös érdekünk.


Friss hírek

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend
2022. november 30, szerda

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Tovább >

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén
2022. november 29, kedd

Újabb veszett rókát lőttek ki Magyarország ukrán határ melletti területén

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Tovább >