null Hatékonyabb információcserére törekszik a Nébih és a Központi Statisztikai Hivatal

Hatékonyabb információcserére törekszik a Nébih és a Központi Statisztikai Hivatal

2019. szeptember 26, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dokumentumot dr. Vukovics Gabriella, a KSH elnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke hitelesítette aláírásával szeptember 4-én, Budapesten. A partnerség kiemelt célja a két fél közötti információcsere szakmai és technikai kereteinek rendszerbe foglalása, illetve hatékonyabbá tétele.

Együttműködési megállapodásba foglalta a kölcsönös, hatékony információ-áramlással kapcsolatos vállalásait a Nébih és a KSH. A két hivatal általános célja a hatályos jogszabályok által kötelezően előírt információcsere szakmai és technikai feltételeinek fejlesztése, valamint az adatszolgáltatási folyamatok rendszerbe foglalása.

Az együttműködés elősegíti, hogy a KSH az adatvédelmi szabályok maximális betartása mellett, az eddigieknél egyszerűbben és kiszámíthatóbb módon jusson hozzá a Nébihtől minden olyan adathoz és információhoz, amely nélkülözhetetlen a feladatai ellátásához.

Ideértve például a termőföld védelmével, az őstermelői igazolványokkal, a hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelölésével kapcsolatos adatszolgáltatást, továbbá az állattenyésztéssel, a szarvasmarha-, sertés-, juh- és kecskefélék jelölésével, valamint a Baromfi Információs Rendszer működtetésével összefüggő kötelezettségek teljesítését.

Kapcsolódó anyag:
Együttműködési megállapodás


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >