null Fontos tudnivalók a lovak fedeztetésével kapcsolatos előírásokról

Fontos tudnivalók a lovak fedeztetésével kapcsolatos előírásokról

2020. április 8, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) rendszeresen érkeznek bejelentések, amelyekben a hatóság segítségét kérik azon, tenyésztésre felkínált ménekkel kapcsolatban, melyek Magyarországon termékenyítenek. Akarva-akaratlanul sok esetben megtévesztő lehet a felkínált ménekkel kapcsolatosan szerepeltetett információ. Írásunkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amikor a tenyésztőben megfogalmazódik a párosítási terv, akkor a hatályos jogszabályokat is figyelembe kell vennie ahhoz, hogy a majdan megszületendő csikó nyilvántartásba vételekor nehogy kellemetlen meglepetés érje.

A Nébih honlapján csokorba szedtük a jogszabályoknak megfelelő, biztonságos fedeztetéshez szükséges tudnivalókat.

Részletes szakmai anyagunk elérhető az alábbi linken: https://portal.nebih.gov.hu/-/elkezdodott-a-lovas-fedeztetesi-ideny-avagy-nem-ilyen-lovat-akartam

Tekintettel a járványügyi helyzetre figyelmükbe ajánljuk a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége által  megjelentetett természetes fedeztetésekkel kapcsolatos járványügyi protokollt,  mely megtalálható az alábbi honlapon: http://www.mlosz.hu/ 
Nemcsak állategészségügyi, hanem humán egészségügyi szempontból is megfontolandó, a természetes vagy inkább mesterséges fedeztetés választása.

Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >