null Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

2014. december 16, kedd

A kedvező időjárási adatok és szúnyogcsapdázási eredmények alapján elmondható, hogy a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökkent. A fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt. Ennek köszönhetően 2014. december 3-tól elkezdődött a kéknyelv betegségre vonatkozó szezonálisan kórokozó-átvivő mentes (vektor mentes) időszak.

A korlátozó intézkedéseken a vektor mentes periódusban enyhíteni lehet, így az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál - a kedvező laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban továbbtartási céllal is lehetségessé válik a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre történő szállítás, ha 2014. december 3-ától számítva:

 

  • legalább 14 nap eltelt és az ezt követően vett vérminta virológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett,

vagy

 

  • legalább 28 nap eltelt és  az ezt követően vett vérminta szerológiai  vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak fentieket igazolnia kell, belföldi szállítás esetén az élőállatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba, vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban.

A NÉBIH a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez.  A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak.

A kéknyelv betegséggel kapcsolatos bővebb információk elérhetőek a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

2023. december 1, péntek

Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók a maradeknelkul.hu oldalon.

Tovább >

2023. november 30, csütörtök

Élelmiszerboltokat minősített a Szupermenta

A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Országszerte 30 boltban jártak az ellenőrök. Akadt olyan hely, ahol a fagyasztókamra hőmérséklete nem bizonyult megfelelőnek, és az ott tárolt termékek maghőmérséklete is magasabb volt az előírtnál. A hűtési lánc megszakadása miatt az üzletet pénzbírsággal szankcionálták, valamint a hatósági felügyelők megtiltották az érintett élelmiszerek forgalmazását.

Tovább >