null Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

Enyhülnek a kéknyelv betegség miatt bevezetett járványügyi intézkedések

2014. december 16, kedd

A kedvező időjárási adatok és szúnyogcsapdázási eredmények alapján elmondható, hogy a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása a kritikus szint alá csökkent. A fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt. Ennek köszönhetően 2014. december 3-tól elkezdődött a kéknyelv betegségre vonatkozó szezonálisan kórokozó-átvivő mentes (vektor mentes) időszak.

A korlátozó intézkedéseken a vektor mentes periódusban enyhíteni lehet, így az állat-egészségügyi szolgálat a kérődzők szállításánál - a kedvező laboratóriumi eredmények birtokában - már az enyhébb szabályok szerint fog eljárni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban továbbtartási céllal is lehetségessé válik a védőkörzetből megfigyelési körzetbe vagy mentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre történő szállítás, ha 2014. december 3-ától számítva:

 

  • legalább 14 nap eltelt és az ezt követően vett vérminta virológiai vizsgálata negatív eredményre vezetett,

vagy

 

  • legalább 28 nap eltelt és  az ezt követően vett vérminta szerológiai  vizsgálata negatív eredményre vezetett.

Az állattartóknak fentieket igazolnia kell, belföldi szállítás esetén az élőállatok továbbtartásra történő szállításához készült kiegészítő igazoláson, míg másik uniós tagországba, vagy harmadik országba történő kiszállítás esetén a szállítmányt kísérő állategészségügyi bizonyítványban.

A NÉBIH a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez.  A legmegfelelőbb vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak.

A kéknyelv betegséggel kapcsolatos bővebb információk elérhetőek a NÉBIH honlapján.


Friss hírek

2023. március 30, csütörtök

Oltalom alatt álló földrajzi árujelzők használatával kapcsolatos tudnivalók

A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmát az 510/2006/EK tanácsi rendelet valamint az PRk végrehajtására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 1898/2006/EK bizottsági rendelet alapján lehet biztosítani az Európai Unió valamennyi tagállamában.

Tovább >

2023. március 30, csütörtök

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Tovább >