null Egy nádast vizsgálnak a tiszafüredi lépfene-fertőzés forrásaként

Egy nádast vizsgálnak a tiszafüredi lépfene-fertőzés forrásaként

Egy nádast vizsgálnak a tiszafüredi lépfene-fertőzés forrásaként
2014. július 9, szerda

A tiszafüredi lezárt legelőhöz közel eső feketeréti nádas került a hatóságok látószögébe a lépfene megbetegedések lehetséges forrásaként a járványügyi nyomozás során. A nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, valamint – a további megbetegedések megelőzése érdekében – az országos főállatorvos kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét.

Lépfenéhez hasonló tünetekkel hullott el két szarvasmarha, a fertőzött állományhoz közel eső két húshasznú szarvasmarha telepen. A járványügyi nyomozás kiderítette, hogy az állományok között a kapcsolódási pont a közeli nádas, melyen az érintett állományok áthaladtak. A laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vPRk, a hatóságok a legelő állományokat helyi zárlat alá helyezték. Az érintett állományokból az utóbbi hetekben nem történt kiszállítás. Fontos, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent humán-egészségügyi kockázatot! A hatóság kéri azokat az állattartókat, akik szintén áthajtották állataikat a területen és megbetegedés tüneteit észlelik állományukban, haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi szolgálat szakembereit.
Lépfenével az állatok leggyakrabban takarmány és ivóvíz útján fertőződnek. Mivel, a fertőzött állatból származó spórák a talajban évtizedekig túlélhetnek, ezért rendkívül fontos, hogy az állati hulladékok kezelése az állategészségügyi szabályoknak megfelelő legyen, azok a környezetbe nem kerülhetnek!


Friss hírek

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll
2021. május 13, csütörtök

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójáról a Nébih gondoskodik, de e-ügyintézési lehetőség is rendelkezésre áll

A szolgáltató állatorvosok FELIR azonosítójának kiadásáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérelem nélkül is gondoskodik. Ám szükség esetén maga az állatorvos is fel tudja gyorsítani a folyamatot: e-ügyintézéssel perceken belül megkapható a FELIR azonosító.

Tovább >

Tisztítási- és fertőtlenítési útmutató állattartó telepek számára
2021. január 12, kedd

Tisztítási- és fertőtlenítési útmutató állattartó telepek számára

Az állattartó telepeken a tisztítás célja, hogy szabad szemmel láthatóan tiszta legyen minden felület és lehetőleg még a nehezebben hozzáférhető helyeken se legyen szennyeződés. A tisztítást követő fertőtlenítés célja pedig az, hogy utána ne maradjon kórokozó olyan mennyiségben a felületeken, hogy az betegséget vagy termelés csökkenést okozhasson.

Tovább >