null Egy nádast vizsgálnak a tiszafüredi lépfene-fertőzés forrásaként

Egy nádast vizsgálnak a tiszafüredi lépfene-fertőzés forrásaként

2014. július 9, szerda

A tiszafüredi lezárt legelőhöz közel eső feketeréti nádas került a hatóságok látószögébe a lépfene megbetegedések lehetséges forrásaként a járványügyi nyomozás során. A nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, valamint – a további megbetegedések megelőzése érdekében – az országos főállatorvos kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét.

Lépfenéhez hasonló tünetekkel hullott el két szarvasmarha, a fertőzött állományhoz közel eső két húshasznú szarvasmarha telepen. A járványügyi nyomozás kiderítette, hogy az állományok között a kapcsolódási pont a közeli nádas, melyen az érintett állományok áthaladtak. A laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vPRk, a hatóságok a legelő állományokat helyi zárlat alá helyezték. Az érintett állományokból az utóbbi hetekben nem történt kiszállítás. Fontos, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent humán-egészségügyi kockázatot! A hatóság kéri azokat az állattartókat, akik szintén áthajtották állataikat a területen és megbetegedés tüneteit észlelik állományukban, haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi szolgálat szakembereit.
Lépfenével az állatok leggyakrabban takarmány és ivóvíz útján fertőződnek. Mivel, a fertőzött állatból származó spórák a talajban évtizedekig túlélhetnek, ezért rendkívül fontos, hogy az állati hulladékok kezelése az állategészségügyi szabályoknak megfelelő legyen, azok a környezetbe nem kerülhetnek!


Friss hírek

2022. szeptember 20, kedd

Engedélyköteles állategészségügyi létesítmények listája Magyarországon/ Approved veterinary establishments in Hungary

Állategészségügyi engedélyköteles létesítmények

Tovább >

2022. szeptember 15, csütörtök

Kizárólag állattartói tudatossággal őrizhető meg a PRRS mentesség

Hosszú évek kitartó, következetes munkájának köszönhetően ez év elején sikerült elérnünk Magyarország mentességét a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) betegségtől. Ahhoz azonban, hogy ezt a kedvező állapotot fenntartsuk és hazánk PRRS mentességét nemzetközi szinten elismertessük, továbbra is elengedhetetlen a tervszerű hatósági munka, és legalább ugyanolyan fontos a szigorúan jogszabálykövető, felelős állattartói magatartás.

Tovább >