Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 125. számú vizsgálat - Napközi Konyha - Arnót
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 125. számú vizsgálat - Napközi Konyha - Arnót
125. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Napközi Konyha
(3713 Arnót, Alkotmány utca 1-1)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,6 pont |
Menü: Rántott leves kenyérkockával, Tejszínes-kapros tokány, rizs köret
Mintavétel ideje: 2022.10.12.
Korosztály: 6-14 éves
Mintavételi alap : 50 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Arnót Község Önkormányzata
(3713 Arnót, Petőfi Sándor utca 120.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Rántott leves kenyérkockával (366 g + 29 g /adag)
Külső megjelenés: | Opálos, sűrű, sárgásbarna alaplében közel azonos nagyságú pirított kenyérkockák találhatóak. A leves tetején pirospaprikától narancssárgára színezett zsírcseppek úsznak. A levesben ételízesítőre emlékeztető sárgarépakockák és petrezselyemzöld darabok láthatóak. |
Állomány: | A leves csomómentes, kellően sűrű. A kenyérkockák roppanósak. |
Illat: | Illata az elnevezésre emlékeztető, paprikás és borsos, kissé zsíros. |
Íz: | A levesen érezhető a rántás, a paprika és a bors íze. A kenyérkockák íze tiszta. |
Tejszínes-kapros tokány, rizs köret (435 g /adag)
Külső megjelenés: | A fogás tartalma főtt rizs, tetején sűrű, kaporral gazdagított szószban lévő, különböző méretűre vágott hússal. A tokányszósz sárgásbarnás színű, többségét a rizs magába szívta. |
Állomány: | A rizs pergős, jól átfőtt. A hús jól tisztított, kellően puha, rágási maradéktól mentes. A szaftcsomómentes, kellően sűrű. |
Illat: | A fogás illatán a kapor dominál, emellett pörköltre emlékeztető illat érezhető. |
Íz: | A fogás ízén érezhető a kapor és a tejszín, elnevezésével harmonizál, de a kapor íze dominál. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Részletes összetétel/ anyaghányad nyilvántartás:
Rántott leves kenyérkockával:
- Olaj (napraforgó)
- finomliszt
- fehér kenyér
- babérlevél
- fűszerpaprika, csemege
- kömény, egész
- só, jódozott
- petrezselyemzöld, csomós
Tejszínes, kapros tokány:
- sertéslapocka
- olaj (napraforgó)
- tejszín
- finomliszt
- bors, fekete, őrölt
- vöröshagyma
- kapor, mirelit
- lecsó, konzerv
Rizs köret:
- olaj (napraforgó)
- rizs
- só (jódozott)