null Amit tudnunk kell a növényvédő szer hamisításról

Amit tudnunk kell a növényvédő szer hamisításról

A gazdaság minden területén jelen lévő hamisítás ezt az ágazatot sem kerüli el, ezértfokozott körültekintést igényel a növényvédő szerek beszerzése. Rendkívül kockázatosaz illegális forgalmazótól beszerzett, hamisított készítmények alkalmazása, mert azalacsonyabb ár többnyire bizonytalan minőséget takar: hatástalan lehet a károsítóra,károsíthatja a kultúrnövényt és káros lehet a felhasználó egészségére is.

Az Európai Növényvédelmi Szövetség becslése szerint Európában a növényvédő szer kereskedelem 5-7 százaléka érintett a hamisításban és fekete kereskedelemben. A kínai és az indiai piacon az illegális növényvédő szerek mennyiségét 30%, illetve 20%-ra becsülik.

Magyarországon az illegális és hamisított növényvédő szerek körülbelül a piac mintegy 3-4 %-át teszik ki. A növény- és talajvédelmi hatóság az elmúlt években több tonnás nagyságrendben talált hamisított szereket és feltételezhetjük, hogy a valódi mennyiség ennek többszöröse lehet. Ez a mennyiség, mint építőipari segédanyag és egyéb megnevezés alatt érkezik az országba, legtöbbször az Európai Unión kívülről, főként Távol-Keletről.

Hamisított növényvédő szereknek azokat a termékeket nevezzük, amelyek eredete és összetétele ismeretlen, hatékonyságukért senki nem felel, külső megjelenésükben emlékeztetnek, vagy megtévesztésig hasonlítanak a hatóság által engedélyezett készítményhez. Az eredeti, gyári termékek hatását, esetleges mellékhatásait, minőségét igen magas színvonalú ellenőrzés után engedélyezi a növényvédelmi hatóság. Ezeknek a növényvédő szereknek a minőségét a forgalmazás során is folyamatosan ellenőrzik. A címkéjükön előírt magyar nyelvű felhasználási utasítás, veszélyjelek és figyelmeztetések betartásával az engedélyezett kultúrákban biztonságosan alkalmazhatók.

A hamis növényvédő szereknek két típusát különböztetjük meg:

 • A rossz minőségű hamisítványokra jellemző, hogy a készítmények nem tartalmazzák előírt mennyiségben az aktív hatóanyagot, nem az adott készítmény hatóanyagát tartalmazzák, illetve más anyaggal kerül helyettesítésre a növényvédő szer.

 • A jó minőségű hamisítványokat nehéz megkülönböztetni az eredeti termékektől, mert megfelelő hatóanyag tartalommal rendelkeznek.Az utóbbi évekre inkább, de nem kivétel nélkül az jellemző, hogy a hamis növényvédő szerek beltartalma és a csomagolásuk is megtévesztésig hasonlít az eredetire, ilyen esetekben csak speciális laboratóriumi vizsgálatot követően bizonyítható a hamisítás ténye, amennyiben rendelkezésre állnak a készítmény beazonosításához szükséges, a gyártók által titkosan kezelt jelző vegyületek, az úgynevezett markerek.

A hamisított termékek alkalmazásának kockázatai:

 • az egészségügyi hatásukat nem vizsgálták, (az emberi szervezetre közvetlenül mérgező hatásuk lehet, vagy a szervezetben káros anyagként raktározódhatnak, akár allergiát válthatnak ki), potenciálisan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket tartalmazhatnak, amelyek az alkalmazókra káros heveny vagy idült egészségügyi hatással lehetnek (pl. rákkeltő, vagy ivarsejt károsító hatás). Hamis növényvédő szer esetében nem ismert az ellenszer, ha mérgezés következik be.

 • a megvédendő termés károsodhat (fitotoxicitás), vagy akár meg is semmisülhet, így tehát a hamisított vagy illegálisan forgalmazott növényvédő szer mindig drágább, mint az eredeti gyártótól származó, még akkor is, ha olcsóbban árusítják.

 • a hamisított vagy illegális termékek bizonytalan összetétele és azok tulajdonságai miatt a betakarított termény ismeretlen és kivizsgálatlan szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat és veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét és a környezetet, szennyezve a talajt és az ivóvizet.

 • a nem megfelelő gyártás technológia következtében más hatóanyagokkal is szennyezett lehet a termék, hatása így kiszámíthatatlan. Csak az eredeti növényvédő szerek minőségét garantálja a gyártó cég. Hamisított termék használata során előforduló károkért a forgalmazó és a felhasználó a felelős.

 • a növényvédőszer-hamisítás a szervezet bűnözés része, nemzetbiztonsági kérdés is (pl. robbanékonyságuk miatt katasztrófa helyzet is kialakulhat, mint ahogyan erre konkrét példa volt a közelmúltban).

Miről ismerhető fel a hamisított növényvédő szer?

Sajnos gyakran nem könnyű első ránézésre felismerni egy nem eredeti terméket, bár odafigyeléssel, körültekintető vásárlással a legtöbb esetben ki lehet szűrni a hamis terméket, de feltétlenül gyanúra ad okot:

 • a termék ára, hiszen a hamis termékek általában feltűnően olcsóbbak, mint az eredeti márkás termékek.

 • az árusítási hely is árulkodó lehet, mert eredeti termékeket nem árulnak piacokon, félreeső helyen lévő, rossz állapotú raktárakban, gépkocsiból utcai árusok vagy házaló kereskedők.

 • a megmunkálás, kivitelezés látható minőségi problémái (pl. elmosódott feliratok, az ismerttől eltérő színárnyalatok használata, helyesírási hibák, címkék, doboz, csomagolás eltérő anyag használata, inverz színek alkalmazása, rosszul záródó kupak) is segítenek annak eldöntésében, hogy valóban jogtiszta, eredeti termékkel, vagy csak annak silány, illetve olykor „nem is olyan rossz” utánzatával van dolgunk.

 • intő jel lehet az is, ha a csomagoláson ugyan szerepel a szükséges logó, védjegy, azonban a terméken magán már nem, vagy ha a terméket úgy árusítják, hogy hiányzik az eredeti csomagolása.

 • valamely szokásos tartozék, pl. magyar nyelvű használati útmutató, kezelési kézikönyv, jótállási jegy hiánya is gyanúra okot adó jel, hasonlóan ahhoz, ha nem tüntetik fel a gyártási időt és helyet vagy a származási országot vagy a kapcsolattartási adatokat (gyártó vagy forgalmazó).

Hol árulnak hamisítványokat? A boltokba bekerülhetnek hamis termékek?

A hamis termékeket továbbra is leginkább piacokon és az utcán, a határban gépkocsicsomagtartóból, illegális kereskedelmi csatornákon kínálják. Az internetes kereskedelem elterjedésével párhuzamosan egyre növekszik az interneten keresztül is a hamis termékek értékesítése, pedig a növényvédő szerek internetes kereskedelme –a reklámozással ellentétben - tilos!

Hogyan kerülhető el a hamis növényvédő-szer vásárlása?

Csak olyan növényvédő-szert vásároljunk, amelynek jól olvasható, magyar nyelvű címkéje van, amely címkén a gyártó és a forgalomba hozó adatai feltüntetésre kerültek és készítmény eredetiségéhez nem fér kétség. Kerüljük az olyan árukat, amelyeket különösen kedvező feltételekkel, kiemelkedően olcsó áron ajánlanak zugkereskedők.

Az sajnos 100%-os bizonyossággal nem állítható, hogy az üzletekben nem találhatók hamis termékek, ezért minden esetben indokolt a körültekintő vásárlói magatartás.

Kiemelten fontos, hogy csak üzlethelységgel rendelkező, megbízható, ismert kereskedőnél vásároljunk növényvédő szert, és a számlát őrizzük meg! A növényorvosi vényre felírt I. és II. forgalmi kategóriájú szer vásárlása esetén a vény egyik példányát is őrizzük meg!

Amennyiben hamisítás gyanúja merül fel, forduljon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz a 06-80/263-244-es zöld számon, vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezeteihez, illetve a területileg illetékes megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságához.

 Fogyasztóként legyen tudatában annak, hogy minden egyes hamis termék megvásárlásával illegális tevékenységet támogat, valamint akár saját egészségét, biztonságát is veszélyezteti!

A hamisított és illegálisan forgalmazott növényvédő szerekkel magunkat és környezetünket mérgezzük, gyermekeink, unokáink egészségét, jövőjét tesszük tönkre!
 


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >