null Ajanlas a vendeglatohelyek teraszainak es kerthelyisegeinek ujranyitasahoz

Ajánlás a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek újranyitásához

2020. május 7, csütörtök

Magyarország Kormánya 2020. május 4-től a koronavírus-helyzettel összefüggő korlátozások enyhítéséről döntött. Budapest és Pest megye kivételével (ahol a korlátozások továbbra is érvényben maradnak) az éttermek, a kávézók és a büfék megnyithatják szabadtéri helyiségeiket a vendégforgalom előtt. A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a Nébih az alábbi ajánlások alkalmazását javasolja.

Időpontfoglalás, várakozás:
-    Törekedni kell a sorban állás elkerülésére. Ennek érdekében átmenetileg azoknál a vendéglátó üzleteknél, ahol erre van lehetőség, és a helyben fogyasztás ezt lehetővé teszi, javasolt az előzetes asztalfoglalás bevezetése.
-    Sorban állás esetén fontos a védőmaszk viselése, ezen túlmenően ügyelni kell a biztonságos távolság (1,5 – 2 m) betartására is.
-    Fontos, hogy a rendelkezések értelmében csoportos rendezvények (pl. lakodalmak, halotti torok, stb.) továbbra sem tarthatók!

Kézmosás, fertőtlenítés:
-    A vendéglátóhely bejáratánál és egyéb frekventált helyeken (pl. vendég illemhely) vírusölő kézfertőtlenítő szert szükséges kihelyezni.
-    A vendégmosdóban fokozottan ügyeljenek a szappan valamint kézfertőtlenítő szer folyamatos utánpótlásáról.
-    A kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt szükséges biztosítani, amelyet használat után a vendégek zárt, bélelt hulladékgyűjtőkbe dobhatnak.
-    A vendéglátóhely hívja fel a figyelmet - figyelmeztető táblák kihelyezésével - az alapos kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés fontosságára.

Ételkínálat:
-    Az új koronavírus-járványhelyzetben továbbra is a biztonságosan hőkezelt ételek étlapon tartása javasolt.

Biztonságos vendéglátás:
-    A vendéglátóhelyeken kerülendő az álló fogyasztás, így a svédasztalos rendszer is.
-    A járványügyi előírásoknak megfelelően az asztalokat a szabadtérben is „szellősen” kell elhelyezni, úgy, hogy az asztalok között legalább 2 méter távolságot kell biztosítani.
-    Kiemelten ajánlott a tisztítható, fertőtleníthető étlapok alkalmazása a nem tisztítható, papíralapú étlapok helyett. A papíralapú étlapok használata biztonságosabbá tehető, ha azt laponként külön műanyag borítóba helyezik, és minden használat után alkoholos fertőtlenítő kendővel áttörlik.
-    Ugyancsak ajánlott, hogy az egyszerre étkezők létszámához viszonyítva csökkentsék a kihelyezett fogyasztói edények, eszközök számát, illetve kerülendő az előre terítés is.
-    Fokozottan ügyelni kell az asztalokon elhelyezett „közhasználatú” eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztán tartására, fertőtlenítésére. Átmenetileg célszerűbb kis, egyéni – lehetőleg előrecsomagolt – adagok biztosításával kiváltani a használatukat.
-    Az étkezések/fogyasztások közötti időben a kihelyezett eszközök, étlapok, felületek fertőtlenítőszeres tisztítása kiemelten fontos.
-    Önkiszolgáló rendszerben üzemelő vendéglátó üzletek esetében az evőeszközöket, szalvétát előrecsomagolt módon ajánlott kihelyezni a fogyasztók részére. 
-    Kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.

Személyzet:
-    Az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.
-    A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni, illetve ajánlott a védőmaszk, védőkesztyű biztosítása.

Fizetés:
-    Továbbra is kerülendő a készpénzzel való fizetés.

Általános higiénia:
-    A takarítást, fertőtlenítést végző dolgozók védőeszközökkel való ellátása szintén nélkülözhetetlen. Számukra megfelelő, virucid hatású szereket szükséges biztosítani.
-    Az étterem, vendéglátóhely valamennyi helyiségének (ideértve az üzemi és a vendégek által is látogatható helyiségeket: teraszt, kerthelyiséget) szükség szerint, de legalább napi egyszer, illetve az igénybevételtől függően akár napi több alkalommal elvégzett fertőtlenítőszeres takarítása rendkívül fontos!
-    Fontos a megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek kiválasztása! A szerek címkéjén minden esetben feltüntetik az alkalmazási területet, a hatásspektrumot, valamint a felhasználási utasítást, az alkalmazandó paraméterekkel együtt. A nem megfelelően megválasztott, vagy nem megfelelően alkalmazott szer álbiztonságot jelent.
-    A vendégek használhatják az épületen belüli szociális helyiséget, de a WC-k száma alapján korlátozni szükséges az egyszerre, egy időben a helyiségben tartózkodók számát, úgy, hogy a 1.5 méter távolság biztosítható legyen. A vendégek részére a szociális helyiségében vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert kell kihelyezni, valamint biztosítani kell a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítást.


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >