null A módosított 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet lehetővé teszi kéknyelv vakcinázás állami támogatását

A módosított 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet lehetővé teszi kéknyelv vakcinázás állami támogatását

A módosított 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet lehetővé teszi kéknyelv vakcinázás állami támogatását
2015. augusztus 7, péntek

A kéknyelv betegség jelenlegi járványügyi helyzete egyelőre kedvező. 2015-ben nem volt újabb kitörés Magyarországon, így a korlátozás alá vont területek sem változtak. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a betegség tovább terjed az év második felében.

A betegség és a járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja a fogékony állatok (szarvasmarha, juh, kecske) vakcinázása. Ezért a betegség miatt korlátozás alá vont területeken (védő és megfigyelési zóna) 2015 márciusa óta az Országos Főállatorvos engedélyezte az önkéntes alapon történő immunizálást. A egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet módosításával az önkéntes alapon történő immunizálás 2015. május 1-jétől állami támogatással végezhető.

Az állami támogatás célja, hogy ösztönözzük az állattartókat a vakcinás védekezésére, hogy megelőzhessük a betegség előfordulását, megakadályozzuk a járvány terjedését és segítsük élőállat-kereskedelmet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy oltassák be állataikat a kéknyelv betegség ellen.

Kapcsolódó anyag
Kérdések és válaszok a kéknylev betegségről


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >