null A módosított 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet lehetővé teszi kéknyelv vakcinázás állami támogatását

A módosított 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet lehetővé teszi kéknyelv vakcinázás állami támogatását

2015. augusztus 7, péntek

A kéknyelv betegség jelenlegi járványügyi helyzete egyelőre kedvező. 2015-ben nem volt újabb kitörés Magyarországon, így a korlátozás alá vont területek sem változtak. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a betegség tovább terjed az év második felében.

A betegség és a járvány elleni védekezés leghatékonyabb módja a fogékony állatok (szarvasmarha, juh, kecske) vakcinázása. Ezért a betegség miatt korlátozás alá vont területeken (védő és megfigyelési zóna) 2015 márciusa óta az Országos Főállatorvos engedélyezte az önkéntes alapon történő immunizálást. A egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet módosításával az önkéntes alapon történő immunizálás 2015. május 1-jétől állami támogatással végezhető.

Az állami támogatás célja, hogy ösztönözzük az állattartókat a vakcinás védekezésére, hogy megelőzhessük a betegség előfordulását, megakadályozzuk a járvány terjedését és segítsük élőállat-kereskedelmet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezúton is felhívja az állattartók figyelmét, hogy oltassák be állataikat a kéknyelv betegség ellen.

Kapcsolódó anyag
Kérdések és válaszok a kéknylev betegségről


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >