A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt célja, hogy a fogyasztók széles köre megismerje az élelmiszerlánc-felügyelet rendszerét és az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos előírásokat, ismereteket.

A lakossági együttműködés erősítése érdekében a NÉBIH a rendelkezésére álló eszközökkel kíván hozzájárulni a tudatos vásárlói magatartás fejlesztéséhez, illetve a hatóság és a fogyasztók közötti hatékonyabb és rugalmasabb kapcsolatos kiépítéséhez.

A Hivatal megalkotta a NÉBIH Navigátor nevű applikációt, amely keretrendszeren keresztül a felhasználó közvetlenül kaphat információkat a lakosság széles körét érintő élelmiszer-biztonsági eseményekről, másrészt az ingyenes hívható „Zöld szám” szolgáltatás fejlesztéseként ezen mobil alkalmazás segítségével közvetlenül tehet bejelentést élelmiszerlánc-biztonság területén tapasztalt szabálytalanságról: a telefonos bejelentésen kívül igénybe veheti például a hangalapú, a fényképes és az email-es bejelentés lehetőségét, eltárolhatja korábbi bejelentéseit, továbbá az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos aktuális híreket is rendszeresen olvashatja.

A keretrendszerhez további modulok is letölthetőek, amelyek segítségével kibővíthető a NÉBIH Navigátor alapfunkcionalitása.

A NÉBIH Adatbázisok modul segítségével közvetlen adatbázis lekérdezéseket tud végrehajtani a modulban szereplő, nyilvános NÉBIH szakrendszerekből, amely segítségével napra kész információkhoz jut az adott kategóriában.

 

A NÉBIH ingyenesen hívható Zöld számán bejelentheti, ha vásárláskor olyan szabálytalanságot tapasztal, amely veszélyeztetheti az élelmiszert.

06-80-263-244

A Zöld szám nap 24 órájában hívható. Munkatársaink személyesen a következő időpontokban veszik fel a bejelentéseket: hétfőtől csütörtökig 8:00-tól 16:30-ig, pénteken pedig 8:00-tól 14:00 óráig. Munkaidőn kívül üzenetrögzítő rögzíti a hívásokat. A bejelentéseket ­– a személyesen munkatársunk által felvetteket, és az üzenetrögzítőn hagyott panaszokat is – a területileg illetékes megyei kormányhivatalok felé továbbítjuk. A vizsgálatot az illetékes hatóság fogja kezdeményezni.

Az applikációt androidos telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.gov.nebih.playstore.launcher

IOS telefonra az alábbi link segítségével töltheti le:
https://appsto.re/hu/vOfE5.i

A NÉBIH Navigátor applikáció adatvédelmi irányelvei